Foto: TT

63-gradersmetoden coolast i påsk

Uppdaterad
Publicerad

Vill du vara extra trendig i påsk? Skippa de enkla och klassiska sätten att tillaga dina ägg – och kör ett kockknep för att imponera på dina gäster. Låt ägget sjuda i 63 grader i precis 50 minuter.

”Ett ovanligt krångligt, men kul sätt att koka sitt ägg på”, uppger Tove Nilsson, som har skrivit en bok om ägg, via branschorganisationen Svenska ägg.

Om du orkar med att tillaga ägg i låg temperatur får du en krämig varm gula, och en mjuk vita som inte är för hård.

Vill du dessutom vara energisnål kan du fixa lågtempererade ägg på diskmaskinens 60-gradersprogram. Tänk på att lägga äggen i en vakuumtät påse om du kör disken samtidigt. 

För den som inte orkar vänta finns enklare varianter till en hård vita och krämig gula: Lägg ett rumsvarmt ägg i kokande vatten och ta upp det efter sex minuter.

Vår konsumtion av ägg har ökat, och under påsken trycker vi totalt i oss cirka 60 miljoner ägg, enligt Svenska ägg.

Så kokar du lågtempererade ägg

Blanda kokande och kallt vatten i en stor kastrull. Har du en ånginsats, använd den så att äggen täcks. Mät upp den temperatur du vill ha, gärna någon grad lägre. Sätt i äggen, låt sjuda och ta tid. Häll i lite kallvatten om temperaturen blir för hög.

Källa: Matbloggen Taffel.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.