Representanter från 65 #metoo-upprop lämnar över en gemensam kravlista till jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Foto: TT

65 metoo-grupper lämnar kravlista till regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Initiativtagarna bakom 65 svenska metoo-upprop lämnade under tisdagen en kravlista till jämställdhetsminister Åsa Regnér. Listan innehåller sju åtgärdsförslag som rör arbetsliv, samhälle och skola – enligt gruppen ska de ses som färdiga vallöften.

Under hösten vittnade ett stort antal människor om sexuella övergrepp och kränkningar under #metoo. Inom många svenska branscher skapades separata metoo-upprop och initiativtagarna bakom 65 av dessa upprop har nu enats om sju åtgärdsförslag som presenterades i en debattartikel i Dagens Nyheter den 6 mars. 

– Vi tror att trygghet kommer vara en stor valfråga under det här året och det är en trygghetsproblematik som belyses under #metoo, säger Elin Andersson, samordnare för metoo-uppropen när hon och kollegan Emmy Lilliehorn gästade SVT:s Morgonstudion.

Kampanjen #MeToo

Kravlista till Regnér

Under tisdagen träffade initiativtagarna jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) för att överlämna kravlistan som innefattar de sju åtgärdsförslagen. 

– Det är ett nytt skede nu. Vi är intresserade av praktisk förändring, hur kan vi förvalta det här. Vi har hört så många fina och hemska berättelser. Hur ska vi ta de här vidare, det är vårt fokus just nu, säger Emmy Lilliehorn.

”Så konkreta vi kan vara just nu”

Ett av åtgärdsförslagen är att använda metoo-uppropens expertis i statliga utredningar. Enligt Emmy Lilliehorn besitter gruppen en bred kompetens.

– Vi ser fram emot fortsatt dialog. Vi tror att det finns mycket mer att göra och de här förslagen är så konkreta vi kan vara just nu, säger Emmy Lilliehorn. 

”Färdiga vallöften”

Initiativtagarna menar att åtgärdsförslagen kan ­bidra till att skapa ett samhälle fritt från sexism, sexuella trakasserier och övergrepp. De tycker också att förslagen utgör utmärkta vallöften för de politiker som vill se ett tryggare Sverige.

– Vi ser de här kraven som färdiga vallöften. Så de är inte bara riktade till jämställdhetsministern utan mot den breda politiken, säger Elin Andersson.

Elin Andersson och Emmy Lilliehorn, samordnare för 65 svenska Metoo-upprop. Foto: SVT

Ett möte och en presskonferens med jämställdhetsminister Åsa Regnér ägde rum på Historiska museet i Stockholm under tisdagseftermiddagen.

Metoo-uppropens sju gemensamma åtgärdsförslag

Använd metoo-uppropens expertis i statliga utredningar. 

Satsa på sex-, samlevnads- och samtyckesundervisning. 

Inför nationell visselblåsarfunktion för landets skolor. 

Inför obligatoriska utbildningsmoment kring sexuellt våld. 

Öka satsningen på stöd och behandling. 

Skärp kraven på aktiva åtgärder och rapportering i arbetslivet. 

Utred fler anmälningar om sexuella trakasserier i arbetslivet.

Källa: Dagens Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet