Foto: TT

96 procent av anmälda näthot läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Få anmälningar om hot och kränkningar på nätet leder till åtal. I en ny rapport där Brottsförebyggande rådet (Brå) granskat anmälningar lades hela 96 procent av fallen ned av polis eller åklagare.

Det finns flera anledningar till att anmälningarna läggs ned, enligt Brå. Myndighetens utredare Kerstin Nelander Hedqvist säger att den vanligaste orsaken är utrednings- och bevissvårigheter.

– 44 procent av ärendena har lagts ned på grund av detta. Två svårigheter är att identifiera den misstänkte eller att knyta den misstänkte till brottet.

Medier

En annan orsak som tas upp av poliser som Brå intervjuat till rapporten, är att man inte får loss IP-nummer.

– Många av de brott som skett via nätet sker på Facebook, och då måste man få ut IP-nummer via Facebook för att utreda det. Men många av de internationella företagen lämnar inte ut de här IP-numrena. Det gör det svårt för polisen att spåra, säger Kerstin Nelander Hedqvist.

”I princip omöjligt”

Men även om polisen får ut IP-numret så finns det andra hinder – numret måste kunna knytas till någon.

– Då måste man få hjälp av de svenska internetleverantörerna, och de sparar inte alltid det. Poliser vi har pratat säger att utan den informationen är det i princip omöjligt att utreda dessa ärenden, säger Nelander Hedqvist.

Poliser som intervjuats till rapporten berättar även om fall där det funnits en misstänkt som tros ha hotat eller kränkt en annan person via sociala medier, men att den misstänkte då skyllt på sina kompisar.

– Det kan finnas en rad invändningar, och polisen måste motbevisa dem.

”Bristande kompetens i hela rättsväsendet”

Att öka kompetensen om IT-relaterade brott i hela rättskedjan, från den som tar emot anmälan till rättssalen, är en av de viktigaste åtgärderna som föreslås i rapporten.

– Vissa lägger ned anmälan direkt. Och en del missar att upplysa målsägande att spara informationen (hotet eller kränkningen) för bevisning. Det finns en bristande kompetens i hela rättsväsendet, Kerstin Nelander Hedqvist.

Brå skriver även att det måste finnas fler anställda IT-forensiker som gör kriminaltekniska undersökningar i IT-miljö, så att man snabbare kan bedriva utredningen.

– Vi tror att man kan öka lagföringen för de här brotten, men vi vet inte hur mycket.

Rapport: Nätkränkningar

* Brottsförebyggande rådet har tittat på 713 anmälningar och förundersökningar från år 2012.

* Rapporten visar på tydliga skillnader mellan kränkningar och hot mot pojkar respektive flickor. Nästan en fjärdedel av nätkränkningar som flickor anmäler (23 procent) rör bilder av dem som publicerats på nät. Medan de flesta anmälningarna från pojkar (33 procent) handlar om att de blivit dödshotade eller blivit hotade med våld med vapen.

* Den vanligaste anledningen till att utredningen lades ned var utrednings- och bevissvårigheter (44 procent).

* 21 procent av fallen har ingen möjlighet att klaras upp, på grund av att händelsen inte utgör ett brott eller att dem misstänkte är under 15 år.

*  Ytterligare 21 procent kan inte klaras upp av andra anledningar. Det kan röra sig om fall av förtal och förolämpning, så kallade ärekränkningsbrott, där polis och åklagare enligt gällande lagstiftning sällan ska väcka åtal. Här är det upp till målsägande själv, om denne vill väcka enskilt åtal eller driva en civilrättslig process.

* Här kan du läsa rapporten i sin helhet

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet