Foto: TT

Adaktusson utmanar om toppost i KD

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch Thor får fortsätta som partiledare för Kristdemokraterna, men om posten som andre vice ordförande blir det strid. Valberedningens förslag är att Emma Henriksson ska få fortsätta. Hon utmanas dock av europaparlamentarikern Lars Adaktusson.

Nästan allt är avgjort i förväg när ett riksdagsparti samlas till stämma, kongress eller som i det här fallet riksting. En sak som är spännande och oviss när det gäller Kristdemokraternas riksting är vem som ska vara partiets andre vice ordförande. Egentligen borde frågan vara avgjord på förhand. Valberedningen föreslår nämligen att den nuvarande andre vice ordföranden, Emma Henriksson, ska få fortsätta.

– Två av tre (i presidiet) bör vara riksdagsledamöter och Ebba Busch Thor, vår förträfflige partiledare, är ju inte det än. Då behöver de andra två vara det och vara nära maktens korridorer, säger valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren (KD).

Backas upp av ungdomsförbundet

Men bland andra Uppsala partidistrikt och ungdomsförbundet vill annorlunda. De anser att Lars Adaktusson bör ta platsen som andre vice ordförande trots att han sitter i Europaparlamentet. 

Adaktusson har nominerats av fler och en person som ställt sig bakom Adaktussons kandidatur är Sara Skyttedal. Hon är f.d. ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund och i dag kommunalråd i Linköping. Hon vill att partiet ska ha en tydlig högerprofil. 

– Han har tydliga förslag när det gäller bekämpningen av den islamistiska terrorismen som vi ser. Där tror jag att Kristdemokraterna behöver bli tydligare och Lars har en kompetens att bidra med.

Lars Adaktusson har ett förflutet som journalist och har de senaste tre åren suttit i Europaparlamentet. Där har han fokuserat på utrikesfrågor. Till exempel de kristna minoriteternas rättigheter, bland annat i Irak. 

Vill att barnmorskor ska kunna vägra utföra aborter

När det gäller svenska förhållanden vill Adaktusson införa rätt till samvetsfrihet för barnmorskor som inte vill utföra aborter. Han har även tagit ställning mot homosexuellas rätt att adoptera barn. I samband med att partiledaren Ebba Busch Thor gick med i Pride-paraden kritiserade han evenemanget eftersom det enligt Adaktusson står i strid med synen på kärnfamiljen och äktenskapet.

– Jag har en annan bakgrund än vad övriga presidiemedlemmar. Jag skulle tro att de som har nominerat mig ser till min bakgrund, dels i journalistiken, dels i Europaparlamentet, säger Lars Adaktusson.

Fokuserar på sociala frågor

Valberedningen föreslår att Emma Henriksson ska få fortsätta som andre vice ordförande i partiet. Hon fokuserar tydligt på sociala frågor och är ordförande i riksdagens socialutskott. Hon petades tidigare från rollen som gruppledare i riksdagen. Det finns de i partiet som menar att det vore tveksamt att byta ut henne ur presidiet samtidigt som KD försöker fokusera på vård- och omsorgsfrågor i debatten.

– De frågor som ligger mig varmt om hjärtat, det är de människor som själva inte har förmågan att föra fram sin egen röst. Därför har jag tyckt väldigt mycket om att ha haft förmånen att jobba med frågor som handlar om de tillfällen i livet då vi är som mest sårbara, säger Emma Henriksson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.