Elisabeth Massi Fritz, advokat. Foto: Elisabeth Olsson Wallin

Advokat: Ingen ”våldtäktsvåg” just nu

Uppdaterad
Publicerad

Den här sommaren har media uppmärksammat flera fall av våldtäkter och sexuella ofredanden. Flera av dem har skett i samband med stora evenemang. Men enligt advokat Elisabeth Massi Fritz är det inte på tal om någon ”våldtäktsvåg” nu utan så här ser det ut varje år.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, företräder framför allt brottsoffer som har utsatts för just sexualbrott, tycker att det är problematiskt att mycket av mediabevakningen fokuserar på sexualbrott som begås på offentliga platser och att tafsande och våldtäkter ofta framställs som ett nytt fenomen. 

 – Det här är vardagsbrott som nästan uteslutande begås av män mot kvinnor. En kvinna som blir våldtagen i sin säng av sin pojkvän har kanske inte lika stort nyhetsvärde som en våldtäkt som begås av en främmande man i publikhavet på en musikfestival, men det är ett lika allvarligt brott.

– Vi måste prata mer om de förövare som inte är en man som gömmer sig i buske i en park, utan som kanske är mannen du älskar och trodde att du kunde lita på. Våldtäktsmän är inte monster, och det går inte att se på utsidan vem som är kapabel att begå sexualbrott.

Överfallsvåldtäkter är sällsynta

Media har också rapporterat om överfallsvåldtäkter som utgör en mycket liten del av de våldtäkter som begås, men enligt Massi Fritz så uppmärksammas de oftast i media delvis på grund av att de är vad många fortfarande felaktigt betraktar som ”riktiga” våldtäkter.

En förklaring till medias rapportering över anmälda överfallsvåldtäkter kan vara sommarens väder. Överfallsvåldtäkter begås ofta utomhus och forskning tyder på att en fördelaktig väderlek kan ha viss inverkan på förövarnas benägenhet att begå dessa brott.

– Det är viktigt att vi inte skuldbelägger de som utsätts genom att exempelvis ifrågasätta varför de gick hem själva, varför de var ute på kvällen etc. Det är aldrig offrets fel oavsett omständigheter.

Männens frihet bör begränsas

Frågan är om det går att skydda sig mot den här typen av brott? Det har konstaterats att den vanligaste platsen är hemmet och att det snarare är männen än kvinnans frihet som ska begränsas eftersom sexualbrottslingar nästan uteslutande är män.

– Varför anses det rimligt att tjejer och kvinnor ska begränsa sina liv och sin frihet, när det anses helt absurt att ge samma typ av råd till män? Män är de som har störst möjlighet att förebygga och minska denna typ av brottslighet genom att prata med sina söner, bröder, vänner och män generellt, samt visa civilkurage och ingripa om man ser något som inte verkar okej. 

Behöver en ny lag

I TV4:s morgonsoffa sa du att Sverige borde ändra lagstiftningen kring våldtäkt, varför då?

– Vår nuvarande sexualbrottslagstiftning straffbelägger inte alla uppsåtliga sexuella gärningar där samtycke saknas, någonting som Sverige i och med att vi ratificerade Istanbulkonventionen har förbundit oss att göra. Vi behöver en lag som klart och tydligt säger att sex är någonting som enbart sker med samtycke, annars är det ett övergrepp.

”Måste öka kunskapen”

– Vi måste även öka kunskapen inom ämnet brottsoffer och förstås alltid bemöta dem professionellt. Inte skuldbelägga så att de känner skam. Brottsoffer som utsätts för våldtäkter och andra sexualbrott måste få ett eget målsägandebiträde och de ska ha rätt till ett biträde snarast efter att polisanmälan är gjord. Många får ett biträde för sent i rättsprocessen eller så hinner förundersökningen läggas ner utan. Ett målsägandebiträde för offret gör stor skillnad och kan vara helt avgörande för brottsoffret. Det kan jag efter 25 års erfarenhet se varje dag i mina mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.