Foto: TT

AF-chef hoppar av efter SVT:s avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

En hög chef på Arbetsförmedlingens huvudkontor lämnar nu sin post, efter att ha kritiserats av en facklig företrädare i ett SVT-inslag. I ett internt brev beskriver chefen att rapporteringen skadar myndigheten.

SVT Nyheter berättade i helgen att en arbetsplats på Arbetsförmedlingens huvudkontor under lång tid skakats av interna motsättningar, vilket bland annat lett till att man tvingats köpa in extra hjälp från Previas företagshälsovård.

Kondomincidenter

Myndigheten har också utrett ett antal incidenter, där bland annat öppnade kondomer lämnats framme i arbetslokalerna, och nyligen avslöjade Svenska Dagbladet att en fackligt förtroendevald medarbetare köptes ut för 800.000 kronor.

Fackförbundet ST menar att ledningen fokuserat alltför hårt på enskilda medarbetare och förtroendevalda, och krävde i SVT:s inslag att man i stället borde se över ledarskapet på den aktuella avdelningen. 

Och nu meddelar alltså chefen för den aktuella enheten att vederbörande kommer att sluta så snart en ersättare utsetts. I ett brev till medarbetarna förklarar chefen att ST:s utspel var en direkt orsak till hennes avhopp:

”Påstås saker”

”Jag har under en period övervägt att sluta. Vi har haft en ansträngd situation med både incidenter, arbetsmiljöfrågor och ovanpå det en mediabevakning som inte tycks upphöra vad vi än gör. När ST centralt i helgen i riksmedia ställde krav på ledningen att göra något åt det dåliga ledarskapet på enheten stod det klart för mig att detta inte kommer att upphöra förrän jag slutar som chef. Rapporteringen skadar myndigheten och den påverkar enheten negativt. Det påstås saker som jag och flera med mig inte känner igen.”

Hon tillbakavisar i brevet att sektionschefer under henne skulle ha hoppat av på grund av arbetsmiljön, och försvarar det arbete som gjorts kring arbetsmiljöfrågorna på enheten. Hon beskriver beslutet att kliva av som känslomässigt smärtsamt men samtidigt på ett intellektuellt plan ”det bästa för alla parter givet situationen”.

Arbetar vidare

SVT Nyheter har varit i kontakt med den aktuella chefen som inte vill kommentera sitt avhopp  men som kommer att arbeta vidare på Arbetsförmedlingen med andra arbetsuppgifter

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg avböjer att kommentera det inträffade för SVT.

Myndighetens presstjänst skriver i ett mejl att chefen valt att sluta på egen begäran, att hon kommer att fortsätta att arbeta för myndigheten, samt att man inte kommer att lämna någon ytterligare kommentar i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.