Anette Berg. Foto: SVT

Åkeri tvingas tacka nej till uppdrag – saknar chaufförer

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på lastbilschaufförer märks på många håll i landet. På Anette Bergs åkeri utanför Stockholm tvingas de nu tacka nej till uppdrag för att de saknar tillräckligt med förare.

Anette Berg driver åkeriet Vivaldi med 20 anställda. Bilarna utgår från en brädgård i Orminge utanför Stockholm och leverarar byggmaterial till byggen runt om i Stockholm.

– Det är verkligen brist på lastbilschaufförer. Vi försöker att rekrytera så gott det går och det är svårt. Det är jobbigt som arbetsgivare. Vi har bilar, men inte chaufförer. Och vi har jobb som väntar, säger Anette Berg.

”Känns värdelöst”

På det här åkeriet är de flesta bilar kranbilar. För att köra kranbilar krävs inte bara c-körkort utan även yrkesbevis och yrkeskompetensbevis. Anette Berg menar att många åkerier har svårt att hitta nya förare, men också att företagen måste anstränga sig hårdare för att få personal att stanna kvar.

Hur känns det som åkeri-vd att ha bilar som står under dagen för att ni inte har tillräckligt med personal?

– Det känns helt värdelöst. Jag vill ju att vi ska rulla varje dag och varje timme som går. Jag skulle gärna sätta skift på bilarna, men det funkar ju inte, säger Anette Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.