Jimmie Åkesson. Foto: TT

Åkesson om SD-topparnas hån mot pojke: ”Olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson, partiledare för SD, reagerar nu på sina partikollegors spridande av en bild på en 15-årig pojke som medverkat i TV4, där de hånfullt menade att pojken uppenbarligen ljög om sin ålder, något som snabbt visade sig vara osant. – Är man riksdagsledamot tycker inte jag att man ska vara så lättsinnig med vad man sprider, säger Åkesson till Aftonbladet. 

Flera ledande Sverigedemokrater spred i fredags förra veckan en bild i sociala medier på en pojke som deltog i en panel i TV4:s Nyhetsmorgon. Panelen bestod av flera högstadieelever som fick ställa frågor om skolan till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Anklagas för ålderslögn

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) och Jörgen Fogelklou, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg, spred strax efteråt en skärmbild på barngruppen i sändningen, med den tillagda rubriken ”klasskompisar?”.

Antydningen i kommentaren var att den utpekade pojken skulle vara flera år äldre än de andra eleverna, och i och med att han har ett utländskt klingande namn anspelar man också på diskussionen om åldertester och att asylsökande skulle ljuga om sin ålder.

Pojken utsatt för hat

Den utpekade pojken är uppvuxen i Sverige, invandrade hit när han var sex år tillsammans med sina föräldrar och har ett personnummer som visar att han är född 2001. 

Pojken har efter inläggens spridning på sociala medier fått utstå flera elakmenande meddelanden. Personer nära honom har också berättat att han är arg och ledsen över det som har hänt. Många har också reagerat mot politikernas val att hänga ut en minderårig pojke på detta sätt.

Ligger fortfarande kvar

Kent Ekeroth har svarat på kritiken med att ”den som gett sig in i leken får leken tåla”, med tanke på att han frivilligt medverkar i tv. 

Hans inlägg ligger på onsdagen fortfarande kvar på hans Facebook-sida I ett mail till SVT Nyheter skriver han också: 

”Utan att ha någon närmare kännedom om personerna i bilden var den humoristisk i ljuset av åldersfusket bland migranter som uppdagats och den osäkerhet beträffande ålder som ett naivt svenskt system medfört.” 

Även riksdagsledamoten Linus Bylund (SD) spred bilden på pojken, men tog sedan bort den. Han skriver på sin Facebook att det hela ändå visar på ”behovet av medicinska ålderskontroller”.

Åkesson: ”Olyckligt”

Nu reagerar SD:s partiledare Jimmie Åkesson på sina partikamraters agerande. Till Aftonbladet säger han att agerandet var ”olyckligt”. 

–  Är man riksdagsledamot tycker inte jag att man ska vara så lättsinnig med vad man sprider, säger Åkesson. 

Han beklagar den skada som pojken kan ha tagit av inläggen, och säger att han har talat med åtminstone Linus Bylund om händelsen, och att han har insett problematiken. Partiet ska nu tala vidare internt för att undvika att något liknande upprepas. 

– Man bör inte sprida någonting om man inte vet vad det är man sprider. Dessutom, att en pojke har fått motta en del för det här, det är jättetråkigt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.