• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger i Agenda att han räknar med nyval så småningom. Foto: SVT

Åkesson: Utgår från att det blir nyval

Uppdaterad
Publicerad

Decemberöverenskommelsen slöts för att undkomma en eventuell regeringskris och nyval. Men nu efter upplösningen tror Sverigedemokraternas ledare att ett nyval snart kan stå för dörren trots allt: – Jag utgår från att vi hamnar där förr eller senare, sa Jimmie Åkesson under partiledardebatten.

Decemberöverenskommelsen (DÖ) slöts sedan Sverigedemokraterna röstat på Alliansens höstbudget i riksdagen och därmed fällde regeringens budget. När statsminister Stefan Löfven meddelade att han tänkte utlysa nyval, bara månaderna efter att ha tagit över makten, verkade SD vara det partiet som hurrade allra högst.

Men istället för nyval slöts uppgörelsen mellan regeringen och Alliansen. DÖ innebar att en minoritetsregerings budget skulle släppas fram i riksdagen och avtalet var tänkt att gälla till 2022.

Agenda

Invit till Alliansen

På fredagskvällen fick dock avtalet ett dramatiskt avslut, sedan Kristdemokraternas riksting röstat nej till DÖ och övriga allianspartier bedömt uppgörelsen som upphävd. Nu tror SD-ledaren att vi kommer att landa i ett nyval ändå.

– Jag utgår från att vi hamnar där förr eller senare. Nu diskuterar vi som om Decemberöverenskommelsen är bruten och det är den ju på pappret, men i praktiken vet vi ju inte det, säger Åkesson i SVT.

– Det återstår ju att se om borgerligheten är beredd att löpa linan ut och göra någonting åt den skadliga politik som regeringen för fram. Annars blir ju allting som de borgerliga partierna säger här i kväll helt meningslöst om man inte också i praktiken förändrar någonting.

Jimmie Åkesson sträckte samtidigt ut en hand till Alliansen och sa att ”mitt parti finns här och välkomnar samtalen”.

De borgerliga partierna verkade inte ta notis till Åkessons diskreta invit.

– Utan decemberöverenskommelsen finns två alternativ: Att samarbeta med Sverigedemokraterna, och det har alla sagt att man inte vill göra och det är bra, eller det andra – ett blocköverskridande samarbete, sade Stefan Löfven (S).

M bjöd in regeringen

Statsministern upprepade flera gånger att det nu är viktigast att samarbeta över blockgränserna. Anna Kinberg Batra (M) betonade att det inte vore ansvarsfullt att kasta ut Sverige i en politisk kris när landet står inför utmaningar som flyktingkrisen.

– Vi är i en akut ohållbar situation. Vi välkomnar om regeringen har något konkret att säga, sade M-ledaren, som efterlyste konkreta förslag och besked och samtidigt bjöd in regeringen till samtal om flyktingsituationen.

Även övriga representanter för Alliansen ställde sig positiva till samtal över blocken om frågor som kräver mer långsiktiga lösningar, men betonade att man då ville få gehör för sina förslag.

FP-ledaren Jan Björklund upprepade sin uppmaning till Löfven om att bilda en ny regering utan MP, och släppa samarbetet med V för att underlätta blocköverskridande samarbete.

– Den situationen vi upplever med stor flyktingkris, säkerhetspolitiska utmaningar med Putin och Ryssland, klimatet. Att kasta Sverige in i en politisk kris nu vore inte ansvarsfullt. Jag delar uppfattningen att vi måste jobba mer över blocken i sakfrågor i svensk politik. Jag tror att det finns många frågor där vi kan diskutera med regeringen. Men det skulle underlätta om Löfven kunde överväga en regeringsombildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet