Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Privat

Källa: Akilov var efterlyst för religiös extremism i Uzbekistan

Uppdaterad
Publicerad

En källa inom det uzbekiska rättsväsendet uppger för den ryska nyhetsbyrån Interfax att Rakhmat Akilov efterlystes av Uzbekistan i februari, misstänkt för brott förenade med religiös extremism, skriver TT. Enligt Radio Free Europe ska han ha radikaliserats innan han kom till Sverige.

Fallet mot Akilov öppnades på grund av ”produktion eller spridning av material som utgjorde ett hot mot allmän säkerhet” och ”deltagande i religiösa och extremistiska organisationer”, uppger källan för Interfax.

Interfax artikel finns här (på ryska)

Terrordådet i Stockholm

Akilovs bekant: ”Han gillade IS”

Sveriges Radio Ekot har pratat med personer som kände Rakhmat Akilov, den uzbekiske mannen som misstänks ha utfört terrordådet i Stockholm i fredags. Enligt dem började han förändras runt den tidpunkt när han fick avslag på sin asylansökan, i juni 2016. En av hans bekanta bekräftar för Ekot att Akilov gillade terrorgruppen IS.

Samtidigt rörde han sig i kretsar där det förekommer narkotika och kriminalitet.

En av dem som Ekot pratat med är Farshad (fingerat namn) som berättar att han sade till Akilov att inte tappa modet, att han fortfarande var ung och kunde börja om.

GRAFIK: Terrorminuterna med vittnenas egna ord

– Men han satt bara och lyssnade och sa ingenting, säger Farshad till Ekot.

Rakhmat Akilov berättade också för Farshad att han hade lämnat ett ganska bra liv som svetsare i Samarkand och att han var separerad. Sedan kom han på omvägar till Sverige, enligt Ekot.

Den uzbekiska tjänsten vid Radio Free Europe/Radio Liberty (RFERL) har kartlagt Akilov genom sina välkänt goda kontakter med uzbeker i och utanför Uzbekistan, skriver TT, som har fått ta del av RFERL:s pågående research.

Har fyra barn med tidigare fru

Källorna vittnar om en man som växte upp och bodde i världsarvsstaden Samarkand i Uzbekistan. Där jobbade han som svetsare och var gift med en kvinna som arbetade med handel med Turkiet, dit de båda ofta reste. Tillsammans har de fyra barn.

Men Akilov skilde sig i hemlandet och flyttade omkring 2012 till Turkiet, dit uzbeker inte behöver visum, enligt källorna, det vill säga uzbeker i Sverige som känner igen honom på de bilder som publicerats.

”Visste inte ens hur man ber”

Akilov var känd för att inte ens be i sitt hemland men i Turkiet fick han kontakt med militanta islamister och radikaliserades innan han reste till Sverige, säger hans bekanta, enligt RFERL/TT.

Någon djupare religiös aspekt av radikaliseringen tycks han inte ha tagit till sig. Inte ens grundläggande delar av islam ska han ha känt till. När Akilov följde med till en moské i Sverige ”visste han inte ens hur man ber”, enligt en person som han gick dit tillsammans med.

Han talade om att ”våra bröder i Syrien gör det enda rätta, räddar liv på muslimska barn och kvinnor”, och liknande, skriver TT.

LÄS MER: Vem är den riktige Akhmat Akilov?

Utvecklade drogmissbruk

Akilov utvecklade också, föga förenligt med jihadistisk livssyn, ett drogmissbruk. Enligt två av RFERL:s källor var han särskilt förtjust i kokain.

Uppväxten i Samarkand var som sagt sekulär. Enligt BBC:s uzbekiska tjänst hade Akilov en stor familj där, gick i grundskola men fick ingen högre utbildning. Hans gamla skola, lokala och nationella myndigheter i den mycket slutna, stränga diktaturen har inte velat svara på frågor om den misstänkte attentatsmannen, skriver TT.

”Han förespråkade våldsam islamism”

Farshad säger till Ekot att Akilov inte var varken en kunnig eller from muslim, men han gillade terrorgruppen IS och förespråkade våldsam islamism.

Enligt Ekot stämmer det med deras egen kartläggning, där de bland annat hittat en profil på en rysk sajt där Akilov genom en mellanhand kan kopplas till stridande islamistiska grupper.

LÄS MER: Fyra föll offer för terrorn: ”Det gör så ont”

Aldrig pratat om en attack

Farshad säger till Ekot att han aldrig hört Akilov prata om att genomföra en attack i Sverige. Själv fördömer han dådet.

– Om jag fick prata med Rahmatullo, som är den formella formen av Akilovs förnamn, skulle jag fråga honom om han tycker att han uppnått någonting.

LÄS MER: Därför är det svårt att utvisa uzbekerbeto

Fakta: Uzbekistan

Uzbekistan ligger vid Aralsjön i Centralasien och ingick i Sovjetunionen. Landet blev självständigt när Sovjetväldet upplöstes i början av 1990-talet.

Huvudstaden heter Tasjkent, men de mest kända platserna är Samarkand och Buchara som var handelsplatser längs Sidenvägen.

Uzbekistan är lika stort som Sverige, men har tre gånger så stor befolkning.

Landet sträcker sig i östvästlig riktning söder om Ryssland och Kazakstan, norr om Afghanistan och Turkmenistan.

En majoritet av befolkningen är sunnimuslimer och den största etniska gruppen, uzbekerna, talar ett turkiskt språk. Andra folkgrupper är ryssar och tadzjiker, som talar ett språk besläktat med persiskan.

Fram till 2016 styrdes Uzbekistan av Islam Karimov, vars styre präglades av diktatur och korruption. Dottern Gulnara Karimova brottsutreds i flera länder.

Efterträdaren Sjavkat Mirzijajev är sprungen ur regimen, men har visat vissa tecken på att lätta på järngreppet om befolkningen.

Utländska telekombolag som Telia gjorde affärer med regimen och har kritiserats för det, också därför att de skapat tekniska system som hjälpt regimen att övervaka medborgarna.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet