Foto: TT

Akut brist på madrasser till flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som rekordmånga, över 80.000 har sökt asyl i Sverige i år, är det slut på madrasser till ensamkommande barn i Skåne.

Många tvingas sova på madrasser på golvet och redan till helgen behövs 400 nya madrasser, skriver Sydsvenskan. Och Trelleborg behöver ordna 250 sängplatser för ensamkommande barn och unga inför helgen.

Aldrig förr har så många människor sökt asyl i Sverige. Det högsta noterade antalet sökande under ett år passeras inom kort. Migrationsverket  och gränspolisen är under hård press.

De senaste dagarna har över 8.000 personer sökt asyl i Sverige. Hittills i år har det kommit 81.400 sökande. Rekordsiffran är från 1992, då det kom 84.018 asylsökande i samband med Balkankriget.  

Om antalet asylsökande kommer i samma takt året ut som nu, kan det röra sig om uppemot 175.000 sökande för helåret 2015.                 

För Trelleborgs kommun har flyktingsituationen blivit övermäktig. Trelleborg har ca 1.200 ensamkommande barn och unga. För att de ska kunna anvisas till en kommun måste Migrationsverket först registrera dem. Bara 160 barn har hittills registrerats.

Situationen har tills nu lösts genom att använda boenden i andra kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.