Foto: Grafik: SVT

Akut pengakris för butiksägare efter Panaxias konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Skandalen kring värdetransportföretaget Panaxias konkurs växer. Många butiksägare som skickat sina dagskassor med företaget får svårt att betala sina leverantörer

Många mindre handlare riskerar nu konkurs. 

-Jag har pratat med ett antal medlemmar som är beredda att sätta sina bolag i konkurs. De kan inte lösa sin akuta likviditetssituation, säger Svensk Bensinhandels vd Robert Dimmlich till SVT.

Panaxias konkurs

Inom bensinhandeln är omkring 400 bensinstationer berörda av Panaxias konkurs. Det är drygt en tredjedel av alla stationer. Enligt Svensk bensinhandel rör det sig om flera hundra miljoner kronor som fattas.

Hanterade kassor åt tusentals företag

Allt kom fram när Panaxia gick i konkurs den 5 september. Panaxia som hade hanterat dagskassor åt tusentals företag har tagit in kontanter och sedan väntat längre än tillåtet med att sätta in pengarna på kundernas bankkonton.  

–Genom att skjuta på kredittiden på två och upp till tio dagar har man rullat en snöboll framför sig och sedan kraschat in i en vägg. Mitt intryck är att det har hållit på i varje fall i tre år, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson.

I och med konkursen försvann enorma belopp på nära en halv miljard kronor.  Svensk bensinhandel säger att två till tre dagar utan pengar kan få en mindre bensinmack att gå i konkurs.

Nu väntar en stämning, säger Robert Dimmlich.

–Vi hoppas kunna stämma för styrelseansvaret, att man inte haft kontroll över bolaget och har arbetat med vetskap om att det förekom oegentligheter, säger han.   

Sparbankerna hjälper kunder

En av de största bankerna, Sparbanken 1826, som haft avtal med Panaxia säger att de nu hjälper utsatta kunder.

–De kunder som haft avtal med vår bank har fått sina pengar i tid och jag tror att de flesta sparbanker har agerat likadant, säger Bo Bengtsson som är vd på Sparbanken 1826.

Sparbanken 1826 är också en av Panaxias största ägare. Men banken säger att de inte kände till förskingringen. En annan av storägarna, Forex, har polisanmält Panaxia för grov förskingring.

Nu utreder Ekobrottsmyndigheten fallet men enligt åklagaren finns det ingen misstänkt än.

–I nuläget kan vi inte uttala oss om vem eller vilka det handlar om. Men jag räknar med att det här kommer att få ett rättsligt efterspel, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panaxias konkurs

Mer i ämnet