Foto: TT

Åländsk vrakchampagne är sötsliskig

Uppdaterad
Publicerad

Den champagne som hittades på havets botten utanför Åland 2010 är mycket välbevarad – men kolossalt söt. Det konstaterar franska och tyska forskare som analyserat innehållet i några av de 168 flaskorna.

Uppenbart är att dåtidens människor hade en annan uppfattning om hur champagne skulle smaka.

Analyserna, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, visar att champagnen i flaskorna innehåller 140 gram socker per liter, minst tre gånger så mycket som man använder i dag.

Forskarna, som letts av Philippe Jeandet, professor i biokemi vid universitetet i Reims, är själva förvånade över den ”slående” höga sockerhalten.

Fina märken

Champagnen, som tros vara världens äldsta, upptäcktes i ett gammalt, relativt intakt skeppsvrak. Skeppet, som ligger på 55 meters djup, förliste någon gång på 1840-talet.

Champagnen är av fint märke, från de franska champagnehusen Veuve Clicquot Ponsardin (”gula änkan”), Heidsieck och Juglar. Flaskorna har legat horisontellt i totalt mörker i konstant låg temperatur, cirka två till fyra grader Celsius – ”perfekta förhållanden” enligt forskarna.

Jeandet och hans kollegor lät experter provsmaka innehållet. Deras bedömning är att champagnen smakar utmärkt, trots åldern och den höga sockerhalten.

För torr för ryssar

”Efter att ha virvlat runt vinet i glaset för att syresätta det, blir smaken mer tilltalande och beskrivs som eldig, kryddig, rökig och läderartad, tillsammans med fruktiga och blommiga toner”, skriver forskarna i studien.

Platsen för förlisningen har fått de flesta att tro att lasten var på väg till Ryssland. Men korrespondens mellan champagnehuset Veuve Clicquot och dess agenter i Ryssland från den aktuella tidsepoken visar att kunderna på den ryska marknaden tyckte att champagne av det slag som hittats utanför Åland var alltför torr! De ville ha champagne med dubbelt så hög sockerhalt, 300 gram per liter.

Forskarna tror därför att lasten snarare var ämnad för den tyska marknaden.

Fakta: Vrakchampagne

Champagneflaskorna från Åland upptäcktes i ett gammalt skeppsvrak 2010. Enligt den nya studien bör deras destination ha varit den tyska marknaden.

Champagnen i flaskorna var från de finaste franska champagnehusen, bland andra Veuve Clicquot Ponsardin och Juglar.

Champagnen från Juglar tros ha varit av en äldre årgång, producerad före 1832, medan innehållet i Veuve Clicquot-flaskorna antas ha varit yngre, producerat efter 1841. Fartyget med lasten förliste troligen runt 1845.

Källa: PNAS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.