Alexandramannen erkänner fejknamn

Uppdaterad
Publicerad

Den s.k. Alexandramannen medgav i hovrätten i dag att han ljugit om identiteten Alexandra. Mannen är dömd till 11 års fängelse för flera våldtäkter och övergrepp mot unga flickor.

Åklagaren har hela tiden hävdat att 31-åringen använt namnet Alexandra när han sökt kontakt med flickor på nätet. Den åtalade har dock påstått att Alexandra är en verklig person.

Under slutpläderingarna i dag erkände han dock lögnen och sade nu istället att flera av hans vänner använt sig av namnet Alexandra när de raggat unga flickor på olika nätsidor.

Kammaråklagare Ulrika Rogland berättar att den åtalades omsvängning kom i förra veckan, när rättegångsförhandlingarna ännu hölls bakom stängda dörrar.

”Anpassar sina uppgifter”

Fram till dess hade mannen envist hävdat att Alexandra är en verklig existerande kvinna som han känt sedan skoltiden. Men när åklagaren presenterade namnuppgifter på hans tidigare skolkamrater och inte fann någon Alexandra alls bland dem ändrade mannen sin berättelse.

-Men så här har det varit flera gånger. Han anpassar sina uppgifter efter situationen, säger Rogland till TT.

Hon vidhåller sin linje – att det är 31-åringen ensam som under namnet Alexandra har raggat flickor på nätet. Mot det satte advokat Norking flera tekniska omständigheter som enligt honom bevisar att fler är inblandade.

Fick elva år

Roglands bevisning godtogs i huvudsak förra året av Malmö tingsrätt, som dömde mannen till elva års fängelse och livstids utvisning för bland annat åtta våldtäkter. Offren för övergreppen tilldömdes över två miljoner kronor i skadestånd.

I hovrätten, där rättegången pågått sedan i november, yrkar åklagaren på straffskärpning medan försvaret hävdar att 31-åringen endast kan dömas för brottet förförelse av ungdom.

Hovrättens dom meddelas senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.