Algblomningen har tagit fart

Publicerad

De senaste dagarnas varma väder har satt ordentlig fart på algblomningen i bland annat Östersjön. Blågröna alger bildar grumliga täcken i vattnet bland annat längs Gotlandskusten men också långt uppe i Bottniska viken.

– Vi har fått in flera rapporter den senaste tiden. Ett tag i förra veckan såg det ut som den storskaliga blomningen kommit av sig men nu verkar det vara ganska mycket, säger Sonja Råberg, marinbiolog vid Informationscentralen för egentliga Östersjön, till TT.

Algerna, som egentligen är cyanobakterier, kan innehålla toxiner och orsaka hudirritationer. Eventuella kallsupar kan också ge diarréer.

– Vår måttstock är att man ska kunna se fötterna om man står i vatten upp till knäna. Är det så grumligt att du inte ser dina tår – då kan man gå upp ur vattnet, säger Sonja Råberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.