Alla skolor får gemensam kö

Uppdaterad
Publicerad

Alla skolor, både kommunala och fristående, ska få gemensam kö i varje kommun. Anledningen är larmrapporter om att skolor valt bort elever med speciella behov.

– Vi vill se om vi kan införa en gemensam kö till alla skolor så att man som förälder kan vara trygg med att det är samma villkor för mitt barn som för andra barn. Så att det inte riskerar att vara svårare för ett barn som har funktionsnedsättning eller annat att komma in på den ena eller den andra skolan, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till Aftonbladet.

Det handlar också om att säkerställa att det fria skolvalet är till för alla.

– Det ska inte bara vara till för de barn som har föräldrar som kan ringa och stå på sig och åka runt till alla skolor, säger Fridolin.

På regeringssammanträdet, som hålls i dag på grund av påskhelgen, får regeringens skolkostnadsutredare ett tilläggsdirektiv om att utreda hur ett gemensamt kösystem kan fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.