Foto: TT

Alla vinnare när ny kärlek blomstrar sent i livet

Uppdaterad
Publicerad

De gamla blir allt fler och är piggare långt upp i åldrarna. Det är en förklaring till att så många finner nya livskamrater sent i livet. Forskarna Torbjörn Bildtgård och Peter Öberg presenterar fakta som ger en ny bild av kärleken på äldre dagar.

– Mycket av den existerande äldreforskningen har handlat om åldrandets problem, säger Torbjörn Bildtgård, äldreforskare vid Stockholms universitet.

– Synen på åldrandet är så schablonfylld. Ålderdomen ses som en period av nedgång och förluster. Därför är det viktigt att lyfta fram att äldres verklighet också visar på nya möjligheter. Åldrande är ju visserligen en process av förluster, men också av vinster. Man mognar och kan fatta mer rationella beslut, till exempel i fråga om val av partner, menar Bildtgård. 

Friare år

Under 1900-talet har livslängden ökat med 30 år och vi kallar tiden efter pensioneringen den tredje åldern, då allt fler kan njuta av många friska och fria år.

Nu träder nya årskullar in i ålderdomen och förändrar den, exempelvis 40-talisterna, som med nya attityder och värderingar kommer upp i hög ålder. De hade sina första relationer under 70-talet. Det var en period då samboende och en friare syn på sexualiteten vann mark. Dagens gamla har ofta med sig ungdomens värderingar in i ålderdomen och det påverkar deras nya relationer.

Ihop utan att bo ihop

I dag anser äldre att man kan vara tillsammans utan att bo ihop. Studien visar att av dem som startat relationer efter 60 väljer 70 procent att vara särbor. Närmare 30 procent är samboende och bara fyra procent gifter sig.

Birgitta Nordling och Hans Näsman är exempel på ett par som valt att bo isär och de uppskattar friheten att också ha sin egen privata sfär.

Nya relationen en resurs

Forskarna har bearbetat enkätsvar från dryga tusentalet 60-90-åringar. Man har också djupintervjuat ett trettiotal personer som har erfarenhet av en ny relation efter att de fyllt sextio. Materialet ligger till grund för en serie rapporter och vetenskapliga artiklar.

Den senaste kommer inom kort att publiceras i facktidskriften Sociologisk Forskning, men Torbjörn Bildtgård kan redan nu berätta i stora drag.

– De intervjuade såg sin nya relation som en resurs för sina vuxna barn, säger Torbjörn Bildtgård.

– Genom den nya relationen behöver man inte ligga barnen till last på samma sätt. Barnen behöver inte längre oroa sig för att pappa eller mamma inte får den hjälp de behöver till vardags eller att de ligger ensamma och dör på golvet. De slipper stressen som det innebär att tänka på att man borde ringa ofta, säger Bildtgård.

Fler skilsmässor

Tidigare var äktenskapet något som skulle vara hela livet och en skilsmässa den absolut sista utvägen. I dag har vi mer av en skilsmässokultur där äktenskapet bara är ett val bland andra, det är ständiga förhandlingar och en skilsmässa är alltid en väg ut.

Andelen frånskilda ökar, 2011 passerades en gräns och de frånskilda blev fler än änkor/änkemän bland 60-90 åringar.

– Föräldrarna uppfattar att barnen i åtta fall av tio är positiva till deras nya relation, säger Torbjörn Bildtgård.

Men om relationen kommit till efter en skilsmässa finns en konflikt, liksom om ena föräldern gått vidare till en ny relation sedan partnern blivit sjuk, exempelvis i demens. Då är inte barnens acceptans lika hög, visar forskningen.

Tiden är knapp

– Många av de intervjuade tog upp tidsaspekten. Sent i livet är tiden knapp och man är tvungen att använda den så väl som möjligt, säger Torbjörn Bildtgård.

Många uttryckte att det gällde att leva för dagen och ta hand om varandra. En av de intervjuade sade att tidigare i livet kunde man alltid börja om med en ny relation, det kan man inte längre och då gäller det att ta hand om den relation man har. Tidsaspekten påverkar på ett väldigt centralt sätt.

Gav en tankeställare

Torbjörn Bildtgård berättar att både han och kollegan Peter Öberg tagit intryck av alla de berättelser de fått ta del av.

– Många berättade om dåliga relationer och andra samlevnadsproblem. Då blev vi väldigt medvetna om våra egna relationer och hur viktigt det är att ta hand om dem. Efter en speciell intervju gick vi båda och köpte rosor till våra fruar. Det här arbetet har förändrat min syn på hela livet, säger Torbjörn Bildtgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.