Partiledarna i Alliansen i ett av höstens budgetustspel. Foto: Scanpix

Alliansen fortfarande efter i opinionen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ligger efter i opinionen och småpartierna balanserar på riksdagsspärren. I partiledardebatten i Agenda måste man visa enad front.

Under sommaren har oppositionen legat före regeringsalliansen. Enligt senaste väljarbarometern från Sifo hade dock de rödgrönas ledning minskat från 7,7 procentenheter i augusti till september. Det krävs nu bara att 120.000 väljare byter block för att det ska vara helt jämt mellan blocken.

I Sifos septembermätning tangerade dessutom Sverigedemokraterna sitt rekord på 7,2 procent av väljarsympatierna.

Agenda

Men totalt sett är förändringarna i opinionen små.

– När det inte är valår brukar förändringar i opinionen ske mer långsamt om det inte är negativa nyheter förstås. Då reagerar väljarna direkt, sade då Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar till Svenska Dagbladet, en av de  tidningar som publicerade undersökningen.

Centern under spärren

Liksom i de flesta andra mätningar de senaste månaderna ligger Kristdemokraterna även i denna mätning under riksdagsspärren på fyra procent.

Om Kristdemokraterna ligger under spärren är Centerpartiet farligt nära – i exempelvis en väljarbarometer från Novus i slutet av augusti ligger Annie Lööfs parti till och med under spärren, närmare bestämt på 3,8 procent.

Sammanfattningsvis kan man säga att de många utspelen runt budgeten inte verkar ha lyft alliansens siffror i opinionen, i alla fall inte ännu. 

Enad front

Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, gäller det nu för de fyra partiledarna i regeringspartierna att visa enad front.

– Med en så här expansiv budget kan man ta knäcken av beskyllningarna om att man är en trött och handlingsförlamad regering som bara förvaltar det man redan gjort. Och med partiledarnas resor kablas det ut bilder på de fyra partiernas samhörighet, sade Tommy Möller när Sifo-barometern presenterades.

Frågan är nu hur samspelt alliansen lyckas vara i söndagens debatt i Agenda

Debatten börjar klockan 20 söndagen 7 oktober. Agenda sänds i SVT2 och i SVT Play. Programmet kan ses i efterhand här.

Sammanställda siffror

Svensk väljaropinion gör regelbundet en sammanställning av siffrorna från flera opinionsundersökningar. Här är sammanställningen som pulicerades i början av september av Ekot i Sveriges Radio. 

Väljarstöd i procent i augusti 2012 (förändring från juli inom parentes):

  • M      29,8   (+0,1)
  • FP     5,8     (+0,3)
  • C      4,4      (-0,7)
  • KD    3,5      (-0,2)
  • S      34,8    (-0,6)
  • V        6,0    (+0,5)
  • MP      9,1    (+0,2)
  • SD      5,7    (+0,2)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet