Foto: SVT

Alliansen om bostadssamtalen: ”Regeringen trippar fram”

Uppdaterad
Publicerad

På en presskonferens förklarade de borgerliga partierna varför de lämnar bostadssamtalen med regeringen och Vänsterpartiet. – Vi tyckte flera av de förslag som regeringen lade fram var direkt felaktiga, sade Ulf Kristersson (M).

De borgerliga partierna skrev på DN Debatt i går att de hoppar av samtalen med regeringen och Vänsterpartiet om bostadspolitiken. De fyra ekonomisk-politiska talespersonerna menade att regeringens förslag varit för försiktiga och att regeringen försvårat en uppgörelse eftersom de i för stor utsträckning lutat sig mot Vänsterpartiet.

– Problemet är att regeringen trippar fram när vi borde ta stora kliv, sa Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Lägger egna förslag

Alliansen kommer inte aktivt att stoppa regeringens förslag men lägga fram egna förslag i riksdagen, sade Alliansföreträdarna på en presskonferens i dag.

– Vi tyckte flera av de förslag som regeringen lade fram var direkt felaktiga, sade Ulf Kristersson.

Jämför med åsna

Bostadsminister Peter Eriksson kommenterade de borgerligas avhopp med att säga att viljan saknades.

– Man kan visa en åsna källan men man kan inte tvinga den att dricka, sade Eriksson på en presskonferens.

Men Alliansen var inte överens om vem som varit åsnan i bostadssamtalen.

– På frågan om att leda åsnan till källan så kan man undra vem har lett vem, vi har presenterat över 30 olika förslag som underlättar bostadsbyggande. Men har man en regering som inte vill byta ut det gamla vattnet till friskt vatten i källan så blir det inget av, sade Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson (KD).

Oeniga på flera punkter

De områden där partierna inte lyckats nå enighet är enligt de borgerliga bland annat att korta möjligheterna till att överklaga bygglov, minska kommunernas rätt inrätta naturreservat, ändra reglerna för strandskydd för att frigöra mer mark till bostäder och förenkla för privatpersoner att hyra ut sina bostäder i andra hand.

Bostadssamtalen

Regeringen bjöd in de fyra borgerliga partierna och Vänsterpartiet till samtal i januari. Det övergripande syftet sades vara att enas om förslag för att kraftigt öka bostadsbyggandet och tillgången på bostäder.

Regeringen listade tre områden för samtalen: Regelförenklingar, ökad byggkapacitet samt stöd och skatter som berör bostadsmarknaden.

Efter den andra samtalsrundan, i mars, satte regeringen upp målet om en uppgörelse senast före midsommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.