Foto: TT

Alliansen: Skicka Jas Gripen-plan för att spana på IS

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen vill att Sverige ska skicka Jas-plan för att spana på terrorgruppen IS. Förslaget, som alla allianspartier nu står bakom, lämnades i dag till regeringen. Regeringen har begärt betänketid och ska svara imorgon bitti.

Regeringen och Alliansen träffades i dag för att diskutera svenskt stöd i kampen mot IS efter att både Frankrike och USA begärt hjälp av Sverige. Allianspartierna kom till förhandlingarna eniga om att föreslå att skicka Jas-plan för att spana på terrorgruppen.

Kristdemokraterna, som var först ut med att föreslå att Sverige ska skicka Jas 39 Gripen-plan, har nu fått med sig resten av Allianspartierna på förslaget.

– Vi har presenterat ett förslag som vi hoppas och tror att regeringen går med på. Vi tycker det är ett rimligt svar på den begäran som Frankrike har gjort och som även är i linje med Amerikas, säger KD:s försvarspolitiske talesman Mikael Oscarsson till SVT Nyheter.

Försvarsministern vill inte kommentera

Regeringen ska nu ta ställning till förslaget. Alliansen hade bett om ett svar före klockan 15 i dag men klockan 16 har regeringen fortfarande inte lämnat besked om hur man ställer sig till förslaget. Senare kom besked att regeringen vill ha betänketid till 9:30 imorgon bitti.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har i dag inte velat kommentera Alliansens förslag. Men förra veckan sade han att förhandlingarna bör resultera i någon form av militär hjälp.

– Det är väldigt viktigt att det finns militär substans i det som man i slutändan kommer fram till. Oavsett hur man ser det här så krävs det militär förmåga för att kunna klara kampen mot Daesh (IS). Där kan olika länder bidra på olika sätt.

Björklund: Märkligt om inte Sverige ställer upp

Liberalernas partiledare Jan Björklund förväntar sig ett ja från regeringen.

– Om nu USA och Frankrike begär hjälp med flygstridskraft i kampen mot IS så är det högst märkligt om Sverige inte ställer upp för det har vi gjort tidigare.

Frågan om hur Sverige ska bistå har diskuterats i två veckor och dagens samtal mellan regeringen och Alliansen är det femte i ordningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.