Foto: TT

Allt fler akademiker bland nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

En av fyra nyanlända som kommer till Sverige har en eftergymnasial utbildning på minst två år. Men bostadsbristen i samhället är ett fortsatt hinder för många att ta sig in på arbetsmarknaden.

Av alla nyanlända som kom till Sverige förra året hade så många som 24 procent akademiska meriter, visar rapporten från Arbetsförmedlingen som nu lämnats till regeringen.

”Ingenting vi är nöjda med”

Under förra året lämnade dessutom 9.600 nyanlända personer Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, som är tänkt att underlätta och påskynda vägen till arbete eller studier.

Av dem var det 29 procent som gick vidare till någon form av arbete eller studier efter 90 dagar, vilket är en ökning från 26 procent året innan.

– 29 procent är ett gott resultat, men ingenting vi är nöjda med. Vi har ett antal pågående utvecklingsarbeten för att kunna höja det här resultatet ytterligare, säger Johan Nylander, verksamhetssamordnare på enheten Integration och etablering vid Arbetsförmedlingen.

Bostadssituationen mörk

Men för att resultatet ska bli bättre krävs det att bostadssituationen ljusnar. I dagsläget saknas det bostäder för nyanlända på många platser i landet.

– En tidig bosättning och tidig påbörjad integrationsprocess ser vi som en central fråga. Utmaningarna inom bosättningsarbetet är väldigt negativa för våra möjligheter att uppnå ett förbättrat resultat, säger Johan Nylander.

Fakta: Vanligaste utbildningarna bland nyanlända akademiker

Utbildningsinriktning Andel i procent

Samhällsvetenskap, juridik, handel och administration 28

Företagsekonomi, handel och administration 17

Teknik och tillverkning 15

Hälso- och sjukvård samt social omsorg 15

Pedagogik och lärarutbildning 14

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.