Allt fler anmäler diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar till diskrimineringsombudsmannen (DO) har ökat med 20 procent första halvåret i år jämfört med samma period i fjol. Flest fall berör personer som känner sig kränkta på arbetet.

Totalt har myndigheten fått in 1.095 anmälningar som rör diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, sexuell läggning, ålder, religiositet eller funktionsförmåga.

Personer som upplever att de blivit diskriminerade i sitt arbete eller som arbetssökande är den största gruppen. Hittills i år har DO fått in 400 sådana anmälningar.

Etnisk tillhörighet

Framför allt handlar det om diskriminering på grund av etnisk tillhörighet och funktionsnedsättning. I många fall är det också kvinnor som anmält att de känner sig diskriminerade i samband med graviditet och föräldraledighet.

Även anmälningar från barn och elever om trakasserier i skolan har ökat.

En förklaring till ökningen kan vara att det blivit lättare för folk som vill anmäla att hitta till DO och att man är mer uppmärksam på möjligheten att anmäla, skriver DO i ett pressmeddelande.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.