Foto: TT

Allt fler återanvänder av hänsyn till klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Miljötänkande har länge påverkat svenskarna och deras myndigheter, och återanvändning har blivit allt vanligare. En Sifo-mätning som SVT Nyheter låtit göra visar att allt fler återanvänder saker för att minska sin egen klimatpåverkan.

Svenskarnas ökade vilja att återanvända märks bland annat vid kretsloppsanläggningar där det på vissa håll till och med finns bytesbodar, som i Upplands Bro kommun.

– Klimatfrågan har funnits ganska länge i den politiska målbilden och det här är ett sätt att visa för kommuninvånarna att vi vill att de ska bidra. Vi vill minska avfallsmängderna och få möjlighet att leva lite mer klimatsmart, säger Charlotte Ahlstrand som är tillförordnad teknisk chef i Upplands Bro.

#vårtklimat

I kommunen har man också börjat med insamling av matavfall för att minska mängderna som går till förbränning.

Ökat på två år

TNS Sifo har på SVT Nyheters uppdrag frågat ett representativt urval av tusen personer om de har gjort något själv för att minska din egen klimatpåverkan. När det gäller att återanvända saker svarade 43 procent att de absolut gjort det, 39 procent svarade ja, i viss mån.

Det är fler än när samma fråga ställdes för två år sedan, då svarade då 35 procent sa ja absolut och 39 procent svarade i viss mån.

– Vi kan se i hela samhället att det finns ett större intresse, även för den här typen av ställen där man istället för att kasta i containrar kan man lämna in sina saker och byta in till något annat, säger Charlotte Ahlstrand.

Onödigt slöseri

Men inte alla tänker enbart på klimatet när de lämnar något:

– Självklart finns det flera skäl. Om det finns saker som fungerar, varför skulle man slänga dem, undrar Sanaz Puriam som just lämnat in en spegel. En hel spegel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet