”Allt fler ser gäng som något attraktivt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera typer av grovt våld minskar, men just gängrelaterad brottslighet har ökat sedan 1990-talet. Fler och fler ser gängen som något attraktivt och de begår allt grövre brott.

Idén om gäng som ett varumärke har blivit ett problem i samhället, säger Amir Rostami, polis och sociolog. De flesta som ansluter sig är män mellan 20 och 30 år som kommer från resurssvaga hem och har få, om några, karriärmöjligheter inom andra områden än kriminalitet. Att gå med i eller skapa ett nytt, eget gäng blir ett sätt att genrerar maktresurser som man annars inte har tillgång till.

– De flesta som är i tonåren begår någon form av lagöverträdelse. Det vi har problem med är att en liten klick fastnar i det här. Fler och fler ser att det är attraktivt. Vi ser att antalet personer som väljer att gå med i gäng eller starta egna gäng ökar och det är en farlig utveckling, för vi vet att gäng som organisationsform har en destruktiv påverkan. De som är med i gäng begår fler och grövre brott.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

”Ren slump gör händelsen unik”

Onsdagens dödsskjutning i Göteborg, då två personer sköts ihjäl på en restaurang på Hisingen och åtta människor skadades, är unik för att personer utanför gängen kom till skada. Men avsikten och moduset är bekanta sedan tidigare, säger Amir Rostami. Sven Granath, kriminolog och forskare på BRÅ, håller med om att händelsen är unik på grund av vilka som kom till skada.

– Det är inte ofta som det går så här långt. Det här var exempellöst på så sätt att många människor kom till skada och det hade kunnat vara ännu fler som hade kunnat avlida.

Mer än en avrättning

Amir Rostami menar att dödsskjutningen är mer än en avrättning, det är också ett budskap till konkurrenter, omgivningen och kan vara en rent intern uppgörelse.

– Det är ett sätt att bygga det personliga och kollektiva varumärket. Man säger 'kolla vad handlingskraftiga vi är, titta på vårt våldskapital'.

Gängrelaterat våld är i huvudsak koncentrerat till Stockholm, Göteborg och Malmö och har ökat sedan 1990-talet, samtidigt som andra typer av grovt våld har minskat. Den grova brottsligheten kretsar nu allt mer kring illegala skjutvapen, sker på allmän plats och inom grupper av kriminella personer. Våld som involverar legala skjutvapen, som jaktvapen och militära vapen, har däremot minskat.

”Inte effektivt att avlyssna”

Amir Rostami tror inte att de förslag som nu kommer om ökad avlyssning och lagskärpning är ett effektivt sätt att lösa problemet med kriminella gäng.

– Det är den medicinen som vi har försökt använda oss av i trettio år. Tyvärr är det inte så framgångsrikt, det har vi sett internationellt också. Det är inte den rätta vägen, det är ett sätt att visa handlingskraft från politiskt håll. Ska man komma åt det här måste man ha visioner för samhället. Var vill vi vara om tio-femton år? Ska vi ha ett gängfritt samhälle eller inte? Börjar man inte med visioner så kommer man inte kunna lösa det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet