Foto: TT

Allt fler svenskar dör av droger

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dödsfall relaterade till droger ökar kraftigt både bland kvinnor och män. Det visar Socialstyrelsens dödorsaksregister.

2013 rapporterades 589 drogrelaterade dödsfall till Socialstyrelsen. 2014 hade antalet stigit till 765, en ökning med 30 procent.

– Det är en kraftig ökning. Den kan bero på ett ökat missbruk men dödsorsaksstatistiken kan också påverkas av exempelvis förändrade analysmetoder inom rättsmedicinen, säger Jesper Hörnblad, utredare vid Socialstyrelsen.

För att ett dödsfall ska räknas som drogrelaterat måste en läkare göra bedömningen att det orsakats av drogmissbruk, beroende eller förgiftning med narkotika. Regeringen har nu gett Socialstyrelsen uppdrag att i samarbete med Rättsmedicinalverket och Folkhälsomyndigheten utveckla statistiken om drogrelaterad dödlighet.

Ökat sedan 80-talet

– Vi ska ta reda på mer om de bakomliggande orsakerna så att vi får mer relevant information om den grupp som avlider där narkotika bidragit till dödsfallet, säger Daniel Svensson, utredare vid Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsens statistik har den narkotikarelaterade dödligheten ökat sedan slutet av 1980-talet. Den verkligt kraftiga uppgången inleddes 2011. Männen är kraftigt överrepresenterade och utgjorde år 2014 85 procent av dödsfallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.