Här är landets smutsigaste gator

Uppdaterad
Publicerad

Mängden partiklar i luften vid gatorna i Sverige ökar. Enligt en ny studie kommer regeringens mål för luften inte att nås – men mijöminister Lena Ek håller inte med.

Regeringens mål är att 2020 ska ”Luften. . .vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas”. För att det ska uppnås måste partikelhalterna i luften minska.

Men det målet kommer inte att nås i tid, enligt en ny studie som SMHI gjort på uppdrag av Naturvårdsverket och Trafikverket. Tvärtom kommer partikelhalterna att öka på 32 av de 40 undersökta gatorna.

Miljöminister Lena Ek är av annan uppfattning. Hon tror till skillnad från SMHI att miljökvalitetsmålet om ren luft uppnås inom den utsatta tiden.

-Om det är bussiness as usual så har SMHI rätt, men mitt jobb är att se till att vi når våra mål.

Enligt Lena Ek går det att göra framsteg genom att lägga om busslinjer från högtrafikerade gator, byta till miljövänliga bränslen, samordna transporter och införa dubbdäcksförbud.

Stor hälsorisk

Trots att det är känt att höga partikelhalter ligger bakom vart femte fall av hjärt-kärlsjukdom fortsätter halten partiklar i luften vid de mest trafikerade gatorna att öka.

Färre bilar som kör med dubbdäck skulle kunna minska halterna på de undersökta gatorna. Men för flera av gatorna är det inte nog, enligt Stefan Andersson, luftmiljöforskare på SMHI och en av dem som genomfört studien.

-Extra utsatta gator kräver även andra åtgärder, som en generell trafikminskning.

Men enligt Trafikverkets beräkningar kommer trafiken att öka.

-Tidigare har man tänkt att det grova dammet bara påverkar luftvägarna, säger Tom Bellander, docent på Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholms läns landsting.

Men enligt honom är det numera bevisat att partiklarna har fler och allvarligare konsekvenser.

Ett EU-projekt som avslutades förra året visar att höga partikelhalter orsakar 18 procent av alla fall av hjärt-kärlsjukdom. De leder även till astma hos barn och lungsjukdomen kol hos vuxna. Dessutom orsakar partiklarna mellan 3.000 och 5.000 förtida dödsfall varje år.

Inte bara storstadsproblem

De högsta partikelhalterna i studien uppmättes i Stockholm och Södertälje. Men problemet är tydligt även i andra delar av landet. Kungsgatan i Norrköping hade den fjärde högst uppmätta halten.

-Vi ser allvarligt på det här, säger Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping.

Enligt honom har kommunen arbetat med att förbättra luftkvaliteten, bland annat genom att minska trafikbördan på utsatta gator och genom att bygga ut spårvägen.

-Men det har varit otillräckligt, så nu ska vi se över beläggningen på gatorna och försöka få folk att välja kollektivtrafik och cykel i stället.

De partikeltätaste gatorna

  • Hornsgatan, Stockholm
  • Turingegatan, Södertälje
  • Lilla Essingen, Stockholm
  • Kungsgatan, Norrköping
  • Sveavägen, Stockholm

Källa: SMHI (TT)

Farliga partiklar

* Höga halter av grova partiklar, så kallade PM10, orsakas av slitage av vägbeläggning, bromsar, däck och vägsand.

* Dubbdäck står för huvuddelen av slitaget.

* Höga partikelhalter orsakar mellan 3 000 och 5 000 förtida dödsfall per år i Sverige.

* 15 procent av all astma hos barn är kopplad till att de bor inom 75 meter från vägar som trafikeras av mer än 20 000 bilar per dygn.

* Motsvarande siffra för kol och hjärt-kärlsjukdom hos vuxna var 13 respektive 18 procent.

Källa: Naturvårdsverket, Aphelkomstudien (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.