– De som fått avvisningsbeslut måste lämna landet. Annars får vi ett kraftigt ifrågasättande av hela migrationspolitiken, säger migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: TT

Alltfler asylsökande går under jord

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre asylsökande som fått avvisningsbeslut i Sverige återvänder till hemländerna.

– Det är allvarligt. Det handlar om att upprätthålla en grundprincip, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

I en debatt i riksdagen varnade moderaten Tina Ghasemi och kristdemokraten Roland Utbult för ett växande ”skuggsamhälle” när alltfler med avvisningsbeslut går under jorden och försöker klara sig till exempel genom att jobba svart.

– Det är en ny underklass som arbetar under slavliknade förhållanden, sade Utbult.

#flykt

Färre återvände

Förra året återvände 10.700 som fått avvisningsbeslut, 2013 var det 14.000 och 2012 15.800.

– De som fått avvisningsbeslut måste lämna landet. Annars får vi ett kraftigt ifrågasättande av hela migrationspolitiken, säger Johansson.

– Ännu värre är att vi får en växande grupp som lever i en gråzon.

Jämför man med hur många nytagna avvisningsbeslut som tagits samma år var andelen som återvände till hemländerna 64 procent 2012, 57 procent 2013 och 52 procent 2014. Siffrorna är dock inte helt jämförbara eftersom de som lämnar landet kan ha fått avvisningsbeslutet året innan.

Mer kontroll

Johansson anser att rätt sätt att komma åt problemet är hårdare kontroll av, och sanktioner mot, arbetsgivare som utnyttjar papperslösa. En utredning ska ta fram förslag på åtgärder. Regeringen har också ställt krav på Migrationsverket att vara mer effektivt när det gäller att få människor att återvända.

Johansson bedömer att det gett en viss effekt i år.

– Om stödet för migrationspolitiken ska vara starkt så kan man inte hålla på att svaja. Det ska vara ordning och reda. Har du fått uppehållstillstånd får du stanna, har du inte fått då ska du lämna landet, säger Johansson.

Han tror däremot inte på fler id-kontroller på gator och torg, eller en amnesti för papperslösa, så att de slipper leva illegalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet