Foto: TT

Ambulanspersonal somnar bakom ratten

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje ambulanssjuksköterska har somnat bakom ratten i tjänsten. Nu kräver Vårdförbundet ett stopp för de extremt långa arbetspassen. – Det är helt oacceptabelt. Högspecialiserad vård kräver utvilad personal, säger förbundsordföranden Sineva Ribeiro.

På flera håll i landet tvingas ambulanspersonal arbeta 24-timmarsskift. Något som kan orsaka trötthet och i förlängningen innebära en säkerhetsrisk. I en undersökning som Vårdförbundets tidning Vårdfokus publicerar i dag vittnar så många som 300 av närmare 1.000 undersökta ambulanssjuksköterskor om att de någon gång somnat framför ratten i tjänsten.

– Det här är en tickande bomb som innebär en sämre patientsäkerhet. Vi skulle aldrig acceptera om piloter eller busschaufförer körde så långa pass. Därför kräver vi modernare arbetstider, säger Vårdförbundets förbundsordförande Sineva Ribeiro till SVT Nyheter.

Högspecialiserad vård kräver vila

Modellen med 24-timmarspass inom ambulanssjukvården finns i flera landsting. I några har de tagits bort. Enligt Vårdförbundet är anledningen ett gammalt transportavtal och ett kollektivavtal som arbetsgivaren vill behålla. Sineva Ribeiro säger att ambulanssjukvården inte är densamma som när kollektivavtalen skrevs.

 – För 30 år sedan var ambulansen mest en transporttjänst till och från sjukhuset. I dag bedrivs högspecialiserad vård i ambulanserna. Då krävs också andra arbetstider och en utvilad personal.

Hälsan försämras

Förutom att trötta ambulanssjuksköterskor kan innebära en risk för patienterna har de långa passen också negativ inverkan på hälsan för de anställda, menar facket.

– I dag finns ny forskning som visar hur viktigt där med rätt mängd sömn och vila. Våra medlemmar ska hålla hela arbetslivet. Så här långa pass är inte bra för kroppen, säger Sineva Ribeiro.

Dom kan få konsekvenser

På fredag faller domen i det så kallade ambulansmålet i Göteborg där en ambulanssjuksköterska körde rakt in i en bergvägg efter att ha arbetat i 23 timmar. Olyckan inträffade sommaren 2010. Nu står arbetsgivaren åtalad för arbetsmiljöbrott. Om domen blir fällande kan det få konsekvenser för hur arbetsgivare får schemalägga ambulanspersonalen.

– Vi får se hur det går i rätten. Men vi kommer att kräva att arbetstidslagstiftningen ses över av riksdagen. Vi kommer också att driva arbetstidsfrågan i kollektivavtalet. Det som hände i sommaren 2010 får inte hända igen, säger Sineva Ribeiro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.