Petra Jankov Picha tycker att Socialstyrelsen statistik över amning borde byta perspektiv. Foto: Ola Gäverth/TT

Författaren: ”Amningsstatistiken är förlegad”

Uppdaterad
Publicerad

Den statistik som Socialstyrelsen presenterar över amning är förlegad och mäter egentligen ingenting. Det menar journalisten och föreläsaren Petra Jankov Picha, som skrivit en bok om att mata med mjölkersättning.

– Det vore mycket mer värdefullt att ta reda på om föräldrarna är nöjda med sitt val eller inte.

I dag presenterade Socialstyrelsen ännu en gång statistik över hur många mammor i Sverige som väljer att amma sitt barn, och hur länge.Amningen ligger kvar på samma nivåer som 2010, vilket innebär att minskningen, som varit en trend under många år, har planat ut.

”Missvisande mätningar”

För fem år sedan gav journalisten Petra Jankov Picha ut en bok om flaskmatning. Hon sitter med i Nationella amningskommittén och föreläser för sjuksköterskor inom BVC och MVC. Petra Jankov Picha förespråkar varken amning eller flaskmatning, men känner att det saknas fri, neutral information om de båda alternativen.

Hon är kritisk till den statistik över amning som Socialstyrelsen regelbundet publicerar, då hon menar att den talar om flaskmatning i negativa termer.

– Man skyller på socioekonomiska faktorer, man skyller på att mammor är dåligt informerade. Det tror jag inte på alls, jag tror att föräldrar har tagit reda på fakta och valt utifrån det, säger hon till SVT Nyheter.

Därför menar Petra Jankov Picha att mätningarna är missvisande. I stället borde Socialstyrelsen mäta hur nöjda föräldrarna är med sitt val att flaskmata eller amma.

– En sådan mätning skulle i stället fokusera på kvalitén på informationen från vården.

Internationell barnmatskod

Sedan 1981 har Världshälsorganisationen, WHO, arbetat för att få länder att skriva under den internationella barnmatskoden. Syftet är att få fler mammor att amma, men också att motverka oetisk reklam av mjölkersättning.

I Sverige har amningen minskat fram tills nu. Helamning, det vill säga att barnet bara ammas och inte får någon mjölkersättning alls de första sex månaderna, har sjunkit från 43 till 15 procent på 20 år.

Samtidigt visar forskning som publicerades i den ansedda tidskriften The Lancet tidigare i år att amning är viktig även i västvärlden, utifrån både miljö- och hälsoaspekter.

Mer utbildning behövs

Men Petra Jankov Picha menar att råden kring amning och flaskmatning i Sverige i dag är inkonsekventa och tvetydiga.

– Man har fått bort en del myter, till exempel att amning skyddar mot allergier och stärker anknytningen. Men både BVC och MVC behöver mer utbildning om amning och flaskmatning.

– Det är en fin tanke att vi ska amma utifrån solidaritet med kvinnor i tredje världen, som inte har tillgång till rent vatten, men när det blir på bekostnad av mammor som mår dåligt, då blir det fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.