Foto: TT

Analys: SD nu klar tvåa i svensk politik

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Moderaternas kris är inte över. På tre månader har partiet tappat 6 procentenheter av sitt väljarstöd. Det visar SVT/Novus väljarbarometer för april. Mätningen bekräftar också att Sverigedemokraterna nu tydligt etablerat sig som Sveriges näst största parti.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Undersökningen som helhet visar inga statistiskt säkerställda förändringar jämfört med förra månadens väljarbarometer.

Vissa intressanta rörelser kan dock noteras under själva mätperioden, som är på totalt fyra veckor. De första två veckorna får Centerpartiet 14,2 procent av väljarstödet, de två sista veckorna får partiet 11,2 procent. För Sverigedemokraterna är utvecklingen den motsatta. De första två veckorna får partiet 18,2 procent, de sista två veckorna 20,0 procent.

Sammanfaller med terrordådet

Även om man i dagsläget ska vara försiktig med att dra några säkra slutsatser av denna opinionsförändring är den onekligen intressant då den sammanfaller med terrordådet i Stockholm.

Diskussionen i media kring gärningsmannens bakgrund och att han inte utvisats trots ett sådant beslut har en direkt koppling till den omdebatterade migrationspolitiken. Här är Sverigedemokraterna det parti som hårdast kritiserat denna migrationspolitik, medan Centerpartiet tydligast profilerat sig för öppenhet.

Litet försprång för de rödgröna

Sannolikt kommer terrordådet att påverka den svenska väljaropinionen, men här bör vi avvakta fler mätningar innan vi drar några säkra slutsatser.

Oavsett vad kan man med dagens SVT/Novus konstatera att de rödgröna partierna nu har ett litet försprång i opinionen framför de borgerliga partierna. Men läget är oroligt på båda sidor blockgränsen. Miljöpartiet fortsätter kräftgången i opinionen, medan läget är fortsatt dystert för Kristdemokraterna. Också Liberalerna har stora problem. Som tidigare nämnts syns ingen vändpunkt för Moderaterna och läget för Centerpartiet tycks oklart.

Starka krav på enighet

Den mediala debatten kring allianspartiernas hot att fälla hela eller delar av regeringens budget kan spela in i opinionsbilden. Även om många borgerliga väljare vill att allianspartierna ska vara tydliga i sin oppositionspolitik finns också starka krav på enighet.

Den senaste tidens olika besked från partierna har snarast signalerat splittring, vilket allmänborgerliga väljare tenderar att ogilla.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.