Leif GW Persson och kulorna som hittades i närheten av Olof Palmes döda kropp. I Veckans brott tittar kriminologen närmare på misstänkta Palmevapnet. Foto: SVT

Analyssvar om misstänkt Palme-vapen dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Analyssvaret från vapenexperterna dröjer kring den misstänkta Palme-revolvern. Kriminologiprofessor Leif GW Persson, som lämnade vapnet till polisen efter att ha fått den av en uppgiftslämnare, tolkar det fördröjda svaret av provskjutningarna som att det inte är helt enkelt att avföra dem.

– Hade de kunnat avföra dem enkelt hade det varit gjort inom några dagar, säger Leif GW Persson i SVT:s Veckans Brott.

I flera veckor har nu vapenexperterna på Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping kunnat undersöka den misstänkta Palme-revolvern, en Smith & Wesson i kaliber .357 Magnum. Det är sagt att besked om resultatet ska komma när som helst.

GW Persson följer analysarbetet

I kvällens avsnitt av Veckans brott får NFC besök av Leif GW Persson som följer analysarbetet på plats. NFC har bland annat provskjutit vapnet med exakt likadan ammunition som Palmes mördare använde den där februarikvällen 1986. Men trots det kan det vara svårt för teknikerna att jämföra kulorna man nu skjuter med de två kulorna som hittades vid mordplatsen.

– Då återstår ett problem, nämligen Palmekulornas skick. Jag vill påstå att den bästa av dem är i sådant skick att en +4, alltså i stort sett fullständig visshet, den är utesluten enbart av det skälet, säger Leif GW Persson.

Oklart när NFC ger besked

För att bedöma om ett visst vapen använts vid en viss skjutning använder teknikerna på NFC en skala som går från minus fyra till plus fyra, där plus fyra är den högsta graden av sannolikhet.

När det finns ett analyssvar ska det skickas till Palmegruppen och dess förundersökningsledare, vice riksåklagare Kerstin Skarp. Åklagarmyndighetens presstjänst hade på tisdagskvällen inget besked om när svaret från NFC kan komma.

Se mer i Veckans Brott, i kväll klockan 21.00 i SVT1 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.