Analytiker: SAS har förutsättningar att bli lönsamt

Uppdaterad
Publicerad

Analytiker som TT talat med säger att SAS ekonomiska situation nu är mycket bättre än för ett år sedan.

-Kostnaderna är avsevärt lägre, och de ändrade avtalen med facket kommer att minska kostnaderna ytterligare ganska dramatiskt framöver. Så jag tror att SAS har bättre förutsättningar att bli lönsamt nu än de har haft på många år, säger Jacob Pedersen, analytiker på Sydbank.

-Det andra kvartalet kommer att bli dåligt, men där räknas konsekvenserna av askmolnet in. Om de effekterna räknas bort tror jag att SAS kommer att tjäna pengar det andra kvartalet, och jag tror bolaget kommer att göra det resten av året också. Så jag tror definitivt att SAS är på väg åt rätt håll – nu när de är på väg att få kostnaderna under kontroll. Jag tror att SAS kommer visa vinst 2011, säger han.

-Vi har inte längre en kritisk situation för SAS. På kort sikt har vi en situation som till stor del beror på hur biljettpriset utvecklas – och det är en betydande fråga. Frågan är hur mycket kapacitet konkurrenterna sätter in, och om de har lågpriskampanjer, säger Finn Bjarke Petersen, analytiker på Nordea.

TT: Kan SAS klara sig på egen hand i framtiden?

-Ledningen har sagt det ganska bra själva – på längre sikt kan det vara bra att ingå i en större koncern. Men samtidigt kan behovet ebba ut om SAS börjar tjäna pengar igen. Det är en fråga för framtiden. Jag tror inte att SAS kommer införlivas i ett större bolag inom de närmaste sex månaderna, men sedan kan det bli ett tema. Vi behöver se högre vinst innan större bolag riktar intresse mot SAS. Troligen behöver SAS fullt ut ha implementerat strategiplanen med kostnadsbesparingar innan vinsten tar tillräcklig fart. Det kommer inte ha hänt förrän slutet av 2011, säger Finn Bjarke Petersen.

-Rent generellt har det varit en fruktansvärd period när Mats Jansson varit vd, men inte på grund honom. Mats Jansson har kämpat mot faktorer som han inte rår över – bland annat konjunkturnedgången, höga bränslepriser, problem med vissa flygplanstyper och flygolyckan i Madrid.

-Om SAS får ner kostnaderna till rätt nivå, och håller dem där, finns det inget skäl till varför SAS inte skulle klara sig sig utan att gå upp i ett större bolag, säger Petersen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.