Anders Borg är numera vice ordförande för investmentbolaget Kinnevik. Foto: TT

Anders Borg misstänks för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Förre finansministern Anders Borg har dragits in i korruptionsutredningen kring skogskoncernen Holmens ordförande Fredrik Lundberg. Han har delgivits misstanke för mottagande av muta i form av en representationsjakt.

”Utredningen rör en händelse efter valet 2014 då jag lämnat regeringen”, uppger Anders Borg.

Holmens huvudägare och ordförande Fredrik Lundberg blev på torsdagen förhörd och delgavs skälig misstanke om givande av muta i samband med de representationsjakter som han varit värd för, rapporterar Dagens Industri. Förundersökningsledaren, chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption, bekräftar uppgifterna för SVT Nyheter.

Redan 2015 avslöjade Dagens Nyheter att Anders Borg, som numera är vice ordförande för investmentbolaget Kinnevik, under sin tid som finansminister deltagit i jakterna och då betalat 2.500 kronor per tillfälle ur egen ficka. Två jägare som tidningen talade med uppskattade att värdet på jakterna var betydligt högre, men tidningen påpekade samtidigt att Borg inte tog del av övernattningen.

Förundersökningen inleddes den 5 juni förra året efter tidningens artiklar.

Nekar till brott

Chefsåklagare Alf Johansson säger att Anders Borg förhördes kring årsskiftet och att han nekar till brott.

– Såvitt jag förstår har hans advokat sagt att det handlar om en jakt 2014 och det kan jag bekräfta. Han är delgiven misstanke om mottagande av muta i form av ett jakttillfälle som tillhandahållits av Holmen, säger han till SVT Nyheter.

Alf Johansson vill inte uppge vad evenemanget beräknas vara värt. Han vill heller inte säga om jakten ägde rum under Anders Borgs tid som finansminister, men säger att det inte spelar någon roll.

– Det han har delgivits misstanke om är att förmånen har samband med hans tjänst som statsråd. Om förmånen har lämnats före eller efter hans tid som statsråd har ingen betydelse, det som är betydelsefullt är om den har samband med tjänsten, säger Alf Johansson.

Omkring sex personer hörda

Chefsåklagaren menar att det inte är förbjudet med representationsjakt.

– Det som kan bli problematiskt är vem man tillhandahåller en sådan förmån. Ju frikostigare arrangemangen är, desto känsligare blir det. Jag misstänker att den här representationen kan gå utöver det som är tillåtet i sammanhangen.

Flera beslag har gjorts i samband med utredningen. Det handlar om dokumentation från Holmen i form av datum, värden, deltagare och kvitton.

Än så länge har bara Anders Borg och Fredrik Lundberg delgivits misstanke i muthärvan. Åklagaren kan inte svara på om det kan bli tal om fler, men menar att utredningen har kommit en god bit på väg. Hittills har omkring sex personer förhörts och fler förhör väntar, men det är oklart om de omfattar Borg.

Tackade ja som finansminister

Anders Borgs advokat Hans Strandberg vid Nordia Law säger att hans klient hördes av Riksenheten mot korruption före jul.

– Han nekar till brott och har svårt att förstå varför han är misstänkt, säger han till SVT Nyheter.

Enligt advokaten ägde jakten rum i mitten av oktober 2014, efter att Borg hade avgått som finansminister den 2 oktober. Därför ska han inte ha betalat.

– Jag har uppfattat det som att det var en bjudjakt, säger Hans Strandberg.

Under sin tid som finansminister deltog Anders Borg flera gånger i Holmens jakter, men betalade alltid. Jakten som nu är under granskning tackade han ja till redan våren 2014, men med avsikt att betala om han skulle ha suttit kvar som finansminister, hävdar Strandberg.

– Han har bedömt att det har varit av värde att träffa näringslivets ledande befattningshavare. Som finansminister är det naturligtvis bra att ha kontakt med det som har betydelse för landets finanser.

Enligt advokaten är Anders Borg nära vän till Fredrik Lundberg.

Vill inte kommentera

SVT Nyheter har sökt Anders Borg, som hänvisar till sin advokat.

I ett sms till Dagens Industri skriver han:

”Under tiden i regeringen följde jag en strikt linje och betalade själv för evenemang. Utredningen rör en händelse efter valet 2014 då jag lämnat regeringen. Jag är övertygad om att jag har hanterat detta korrekt. I övrigt hänvisar jag till min advokat.”

Enligt åklagaren riskerar Borg och Lundström allt från dagsböter till fängelse i upp till två år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.