Anders Borg ångrar migrationsuppgörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsrätten och migrationsuppgörelsen. Det är två frågor som den före detta finansministern Anders Borg ångrar från sin tid i regeringen. ”Hade man vetat att vi skulle ha den här flyktingsituationen hade man inte gått i den riktningen”, säger han.

Det har gått strax över två år sedan Sveriges före detta finansminister Anders Borg (M), efter Alliansens valförlust 2014 lämnade politiken och offentlighetens ljus.

I SVT:s Min Sanning berättar han nu för programledare Anna Hedenmo om samarbetet med dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt. I stort har han bara lovord om samspelet. Deras olika sätt var något som kompletterade varandra bra, menar han.

– Ska man bli partiledare ska man nog tycka att den delen av det politiska arbetet är något man trivs med och får energi av.

– Jag tycker att man kan vara politiker på olika sätt.

Oenighet om arbetsrätten

Om det var någon politisk fråga som splittrade de två vapendragarna var det dock arbetsrätten och Las (lagen om anställningsskydd). Borg själv anser att den borgerliga regeringen borde ha genomfört större förändringar där, och ser det som ett av skälen till att man förlorade valet 2014.

– Fredrik ansåg att vi inte borde göra den typen av förändringar, och han var ju statsminister så det var han som bestämde.

– Jag har väldigt stor respekt för de bedömningar han gjorde, men jag tror, särskilt när man har fått förmånen att ha fått fundera ett litet tag på det här, att för Sverige vore det mycket bra om vi fick en mer flexibel arbetsmarknad.

– Vi har en tudelad arbetsmarknad i dag där unga människor, och ännu mer så nyanlända, har svårt att komma in, och den lagstiftningen bidrar till det, det är jag övertygad om, säger Borg.

Läs mer: Så lurade Anders Borg statsministern

Ångrar uppgörelse med MP

En annan fråga där Borg önskar att man agerat annorlunda, är migrationsuppgörelsen som alliansregeringen drev igenom tillsammans med Miljöpartiet.

– Hade man vetat att vi skulle ha den här flyktingsituationen som hela Europa har haft, framförallt under 2015, hade man inte gått i den riktningen. Då borde man redan tidigare ha tittat på vad man kunde göra för att strama upp regelverket, och det är klart att det är en fördel att regeringen har gjort det.

– Det var en mycket allvarlig situation. Jag tycker att ett land som Sverige, som första reaktion när människor är på flykt, ska göra så mycket vi kan för att möta och hjälpa människor. Sedan finns det gränser för det. Vi klarar inte att ta emot så många människor som kom 2015.

Vill se fler samarbeten S–M

För att skapa mer stabila lösningar efterlyser den före detta finansministern tydliga överenskommelser direkt mellan de två statsbärande partierna.

– Jag tycker att det är ett klassiskt område där socialdemokrater och moderater bör ha gemensam samsyn och där man i första hand bör ha uppgörelser som bygger på Socialdemokraterna och Moderaterna – inte göra upp med Miljöpartiet, som har en extrem syn i den frågan, som inte fungerar i praktiken.

En del moderater kallar det där ett historiskt misstag, samarbetet med Miljöpartiet.

– Det hade varit bättre om man hade gjort upp med Socialdemokraterna. Men det är lätt att säga, det var ingen som visste att 2015 skulle ge en miljon människor på flykt inom Europa.

”Båda partier har stort ansvar”

I dag har Anders Borg lämnat politiken för tjänster inom den privata sektorn, och vill inte blanda sig i den i dag förda politiken – med om det något han efterlyser är det just fler samarbeten.

– Jag tycker att det ska finnas en ömsesidig respekt mellan alla partiföreträdare, inte minst nu i det läge vi är i Sverige i dag. Jag tycker att båda partier har ett väldigt stort ansvar att vårda sin relation till varandra. Det behövs mer av uppgörelse, och det kommer att krävas mycket mer samarbete mellan moderater och socialdemokrater.

”Sverige funkar väldigt bra”

Utan att vilja recensera den nuvarande rödgröna regerings politik på detaljnivå, anser Borg ändå att Sverige även fortsatt är i goda händer – även om själv hade valt att göra vissa saker annorlunda.

– Det är inte riktigt vår, men det är varma vindar i Sverige. Jag tror att det bara är Tjeckien som växer snabbare än Sverige i Europa. Vi har starka offentliga finanser, arbetslösheten sjunker. I grund och botten funkar Sverige väldigt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.