Inrikesminister Anders Ygeman pressades i SVT:s Agenda om Sveriges och EU:s relation med Turkiet. Foto: SVT

Anders Ygeman: Turkiet är inte oproblematiskt

Uppdaterad
Publicerad

– Vi skickar inga blanco-checkar till den turkiska regimen, sa inrikesminister Anders Ygeman (S) när han pressades i Agenda om Sveriges och EU:s förhållande till Turkiet.

På måndag möter EU-ledarna än en gång Turkiet, representerat av premiärminister Ahmet Davotoglu. En fråga på dagordningen är att stämma av hur läget är i samarbetet med Turkiet. Det handlar bland annat om att med turkisk hjälp få ned antalet flyktingar och migranter som tar sig till Grekland, ett land som många anser håller på att förvandlas till ett enda gigantiskt flyktingläger.

Inga blanco-checkar

I intervjun i Agenda fick Anders Ygeman frågan om samarbetet med Turkiet. Han avvisade bestämt kritiken om att Sverige och EU ger Turkiet fria händer.

#flykt

– Vi skickar inga blanco-checkar till den turkiska regimen. Vi är med och bidrar till att flyktingarna som finns i Turkiet ska få drägliga villkor, sa han.

Enligt Ygeman skickas inga pengar till den turkiska regeringen utan i ”projkektform”.

”Turkiet inte oproblematiskt”

Turkiets regering räknar med att landets förhandlingar om medlemskap i EU ska gå fortare. Ygeman sa att Turkiet är en del av Europa men att som landet är i dag uppfyller det inte kraven på EU-medlemskap.

– Man måste leva upp till mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Det är oavvisliga krav som Sverige aldrig kommer att släppa.

Varför går då Sverige som EU-medlem med på att ha ett avtal med Turkiet?

– Det är en nödvändighet. Det är en av huvudvägarna för flyktingar. Det finns tre miljoner flyktingar i Turkiet. Vi vill att Turkiet tar ansvar för sin gräns.

Ser inte mellan fingrarna

Inrikesministern underströk flera gånger under intervjun att Turkiet tagit emot väldigt många flyktingar och tagit ett större ansvar än EU – och om några skickas tillbaka, vilket det finns uppgfter om, är det oacceptabelt.

– Men Turkiets roll är inte oproblematisk. Vi ser blider från tillslaget mot tidningsredaktionen. Vi får svåra rapporter från Amnesty.

Uppmuntras inte Erdogans regim när EU tycks se mellan fingrarna med övergrepp – bara Turkiet tar tag i flyktingfrågan?

– Vi ser inte mellan fingrarna med övergrepp. Sveriges utrikesminister har i kraftfulla ordalag fördömt det som hände igår på tidningsredaktionen.

Enligt Ygeman är det i dialog med Turkiet, i kombination med krav, som man kan få landet att utvecklas i den riktning vi önskar.

Humanitär katastrof

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR står Europa inför en humanitär katastrof, en åsikt som för övrigt delas av statsminister Stefan Löfven.

– Vi hjälper både Grekland och Turkiet, inte bara ekonomiskt men även med praktiska saker. Till exempel med prefabricerade elementhus och tält, sa Anders Ygeman i Agenda.

Är det tänkt att flyktingarna ska stanna i de här lägren?

– Flyktingar kommer att söka sig till Europa och Sverige. Vi har redan idag tre miljoner flyktingar i Turkiet. Vi har en liknande situation i Libanon och Jordanien.

Enligt Anders Ygeman kommer huvuddelen av flyktingarna att stanna i de länderna. Då är det viktigt att de har det så bra som möjligt och att de får jobba, vilket EU:s avtal med Turkiet har gjort möjligt, menade han. 

Från ord till handling

Alltfler flyktingar samlas vid Greklands gräns mot Makedonien som bara släpper genom ett fåtal om dagen. Även Bulgarien har förstärkt sin gräns mot Grekland.

Bör det vara så?

– Det kan man verkligen fundera över. Jag och regeringen vill att de ”hotspots” som EU beslutat om ska börja fungera så vi kan omfördela flyktingar från Grekland. Jag tror att ett av de beslut som ministerrådet kommer att ta i morgon blir att den här omfördelningen ska bli verklighet.

– Nästan alla länder har fattat beslut om den här omfördelningen. Nu gäller det att gå från ord till handling.

Rädda Schengen

Enligt inrikesministern är Sverige och Tyskland de länder som driver på hårdast för att omfördelningen av flyktingar ska bli av. Det har hittills visat sig att det inte är särskilt många länder som är villiga att ta emot flyktingar. Anders Ygeman påpekade att den ansvarige EU-kommissionären igår sa att länderna måste leva upp till sina förpliktelser.

Inrikesministern väntar sig att EU på toppmötet i morgon går från ord till handling när det gäller omfördelningen av flyktingar i Europa.

– Jag tror att ministerrådet kommer att säga samma sak. Jag tror att vi kommer att få se fler och fler länder som lever upp till sina förpliktelser.

Liksom för statsministern anser Anders Ygeman att det inte bara handlar om flyktingkrisen utan om EU-samarbetet i stort. Om inte fler länder lever upp till sina förpliktelser om omfördelning tror han inte att Schengensamarbetet kommer att kunna räddas.

Se hela intervjun med Anders Ygeman genom att klicka på bilden längst upp i texten!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet