Anna Carin Zidek Foto: TT

Anna Carin Zidek: Det är mina blodvärden

Uppdaterad
Publicerad

Den utpekade norske skidåkaren Anders Aukland ställer sig frågande till anklagelserna, och svenska skidskytten Anna Carin Zidek träder i dag fram och berättar att det är hennes blodvärden som Uppdrag granskning berättar om i programmet.

– Jag tycker man kan köra med öppna kort, jag har ingenting att dölja, det är mina värden som visas i Uppdrag granskning, säger Anna Carin Zidek till SVT på telefon från en slalombacke i Härjedalen.

– Om man tittar under en längre period så kan man se genom hela min karriär att jag har varit högt vid många tillfällen, vilket gjort att jag fått göra extra urinprov, alltså dopingstest, säger Anna Carin Zidek.

Annan förklaring

Och de här extra proven har aldrig visat tecken på att Anna Carin Zidek, tidigare Olofsson, skulle ha varit dopad. Hennes egen förklaring till de höga värden som Uppdrag granskning berättar om i kvällens program är en helt annan.

– Jag har en järninlagringssjukdom som kan simulera en ökad blodproduktion, vilket de då sett på de här siffrorna, säger Anna Carin Zidek.

I vårt grannland Norge har upprördheten varit stor. Så här låter det när norsk tv träffar den utpekade åkaren Anders Aukland.

– Det känns otroligt obehagligt, det är det värsta man kan uppleva som idrottsman, säger Anders Aukland till NRK.

Aukland känner sig orättvist utpekad, och har en alternativ förklaring till sina höga blodvärden.

– Jag är en av flera skidåkare vars blodvärde går fort upp när man tränar på hög höjd, säger Anders Aukland till NRK.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.