Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: TT

Anna Kinberg Batras första två år – ett misslyckande

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Anna Kinberg Batras två första år som partiledare har inte varit en dans på rosor. Moderaternas opinionssiffror står och stampar samtidigt som förtroendet för henne som person vacklar. Egentligen skulle man kunna kalla hennes två första år som Moderatledare för ett misslyckande.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Trots att den rödgröna regeringen är historiskt svag och har gått på upprepade nederlag i Riksdagen har inte Moderaterna lyckats bedriva en oppositionspolitik som i grunden vänt styrkeförhållandena i alliansens fördel.

Oppositionen har i två år haft en gyllene period att bedriva oppositionspolitik. Ändå har man misslyckats.

Ligger kvar runt 22-23 procent

Efter succévalet 2010 backade Moderaterna kraftigt i valet 2014 och landade på 23,3 procent. Fredrik Reinfeldt avgick och krattade själv manegen för sin efterträdare.

Trots detta har framgångarna uteblivit för Anna Kinberg Batra. Partiet ligger kvar runt 22-23 procent i opinionsmätningarna.

Strategin att locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna genom en tuffare flyktingpolitik och en mer traditionell försvarspolitik har hittills inte gett resultat.

Har ofta kritiserats för att leverera inövade svar

En förklaring, som också diskuteras internt i Moderaterna, är att väljarna inte riktigt litar på partiets omsvängning, utan att den mer handlar om politisk taktik.

Anna Kinberg Batra har sedan hon blev partiledare ofta kritiserats för att leverera inövade svar i TV-utfrågningar och intervjuer. I de politiska debatterna har hon dock tagit ett kliv framåt, men blir ofta överglänst av borgerlighetens nya stjärna Annie Lööf.

I sammanhanget kan det dock vara bra att komma ihåg att många experter och förståsigpåare dömde ut Annie Lööfs chanser under förra mandatperioden, när hon var ny som partiledare och både hon själv och hennes parti var i en djup förtroendekris.

SD-frågan den strategiskt viktigaste för Anna Kinberg Batra

Opinioner och stöd kan svänga snabbt, och det är sannolikt det Anna Kinberg Batra och hennes medarbetare hoppas på inför valet 2018.

Den strategiskt viktigaste frågan för Anna Kinberg Batra inför nästa val är hur hon och hennes parti ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.

Är hon beredd att ännu en gång släppa fram en socialdemokratisk statsminister även om det i riskdagen skulle finnas en majoritet för en borgerlig statsminister? SD-ledaren Jimmie Åkesson har ju gång efter gång sagt att han skulle stödja Anna Kinberg Batra som statsminister.

En stor grupp säger absolut nej

Men att diskutera denna fråga för en M-ledare är en balansakt på slak lina. Inom Moderaterna finns många aktiva som gärna skulle se en närmare samverkan med Sverigedemokraterna, men det finns också en stor grupp som säger absolut nej till en sådan utveckling.

Dessutom har Anna Kinberg Batra att ta hänsyn till den övriga borgerliga alliansen där både Centerpartiet och Liberalerna är starka motståndare till någon form av närmande till Sverigedemokraterna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.