Annie Lööf återvänder på fredagen till sin post som partiledare för Centerpartiet. Foto: TT

Annie Lööf (C) tillbaka som partiledare

Uppdaterad
Publicerad

På fredag återvänder Annie Lööf till sin post som partiledare för Centerpartiet efter att ha varit mammaledig sedan september 2015. Under sin ledighet har hon bara gjort enstaka inhopp inom politiken, bland annat för att hålla jultal i december i fjol.

Anders W. Jonsson, normalt vice partiledare och gruppledare, har ersatt Annie Lööf under hennes mammaledighet. Göran Lindell tog hennes plats i riksdagen.

Strax efter att hon fick sin dotter visade SVT:s/Sifos mätning i oktober i fjol att Annie Lööf hade störst förtroende av alla partiledare hos de tillfrågade. 27 procent sade att de har stort eller mycket stort förtroende för centerledaren.

Även i december 2015 blev hon populärast med 30 procent i en undersökning som Novus hade gjort.

Syntes i Agenda

Så sent som i januari gjorde hon ett tillfälligt inhopp i politiken igen genom att vara med i SVT:s Agenda. Då kommenterade hon bland annat kraven på att Alliansen ska gå fram med en gemensam budget redan före valet 2018.

– Jag välkomnar att det finns en stark känsla för en allians. Jag välkomnar också att det finns en stor frustration med den sittande regeringen. Det finns även hos mig och Centerpartiet. Men man ska vara medveten om att, fäller man en regering med ett visst underlag ska man vara beredd att regera med det underlaget. Jag är inte beredd att regera med stöd av Sverigedemokraterna, sade hon då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.