C vill slopa arbetsgivaravgifter för enkla jobb

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet föreslår slopade arbetsgivaravgifter för enklare jobb de första två åren, det säger C-ledaren Annie Lööf på en presskonferens i Almedalen.

SVT berättade redan på förmiddagen att Centerpartiet föreslår att arbetsgivaravgifterna för enkla jobba slopas de första två åren. Centerpartiets ledare Annie Lööf bekräftade senare uppgifterna om ett så kallat ingångsavdrag på partiets presskonferens i Almedalen.

Hon sade att närmare en miljon svenskar riskerar att hamna i utanförskap och varnade för en växande klyfta mellan de som har, och inte har jobb.

Almedalen 2016

– Jag vill inte att Sverige ska vara ett klassamhälle där lågutbildade stängs ute. C kommer därför att i dag att lägga fram konkreta reformer, inledde Annie Lööf.

Förslaget om ingångsavdrag kan enligt Lööf skapa 45.000 nya jobb.

– För företaget försvinner arbetsgivaravgiften de två första åren på en lön som understiger 16.000 kronor.

Det handlar om genomgripande reformer på drygt 12 miljarder kronor.

– En mycket stor satsning som river murarna till arbetsmarknaden, säger Annie Lööf.

Oense med L om EU

Lööf medverkade på morgonen i SVT:s Gomorron Sverige. Hon talade då om EU-samarbetet.

Storbritanniens EU-utträde är en varningssignal till övriga europeiska länder, konstaterade Lööf. Partiets väljare hör till de mest positiva till unionen, men många vill att EU förändras. I dag är det Centerns dag i Almedalen och Lööf kommer bland annat att prata om just EU och unionens roll.

– Vi behöver förklara vikten av ett EU-samarbete, men också göra EU mer angeläget för väljare och medborgare, göra att det kommer närmare dem i sin vardag.

”Upplevs som ett överstatligt elitprojekt”

I går sa Jan Björklund (L) att han vill ha mer EU, men allianskollegan Annie Lööf håller inte med. EU ska göra färre saker, men göra dem bättre, och fokusera på gränsöverskridande frågor, så som handel, gränssäkerhet och miljöfrågor, men i övrigt låta makten ligga så nära människor som möjligt, tycker Centerledaren.

– Nu upplever många att EU fjärmar sig från väljarna. Att EU blir något överstatligt elitprojekt och som EU-vän vill jag att EU ska fortsätta vara ett gott samarbete. Vi behöver inte mer EU utan vi behöver ett bättre EU och här tror jag det är viktigt att vi politiker går i takt med väljarna.

Handelsavtal med Storbritannien

När och om Storbritannien väl avsäger sig sitt medlemskap i EU kommer Centern stå redo att backa regeringen för att få till ett fungerande handelsavtal med landet.

– Vi måste inse att handeln är oerhört viktig och Storbritannien är en viktig partner, så när eller om de lämnar måste vi se till att skapa ett nytt och bra handelsavtal så att vi kan fortsätta ha goda relationer, säger Lööf.

Centerpartiets ingångsavdrag:

  • Slopad arbetsgivaravgift de första två åren. Förslaget gäller för alla, till exempel nyanlända, unga eller långtidsarbetslösa som inte tidigare haft jobb.
  • Gäller de första 16.000 kronorna av månadslönen.
  • C föreslår också helt slopad arbetsgivaravgift för personer under 18 år. Detta för att unga ska kunna extrajobba utan att ingångsavdraget påverkas.

Källa: Centerpartiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet