Ännu ett bakslag för amorteringskravet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens plan för hur amorteringskrav ska införas, med ett nytt mandat till Finansinspektionen, sågas i ett remissvar från kammarrätten i Jönköping.

Det är inte självklart att ett amorteringskrav går att delegera till myndigheter, enligt kammarrätten.

”Den rimliga slutsatsen är att amorteringskraven påverkar både enskilda och samhället så mycket att regleringen bör ske genom lag”, skriver kammarrättspresidenten, Stefan Holgersson, i ett pressmeddelande.

– Vår utgångspunkt är att de får stifta en lag om amorteringskrav i stället för att delegera den här typen av föreskrifter till Finansinspektionen, säger Stefan Holgersson till TT.

Har redan sagt nej en gång

Kammarrätten i Jönköping sa tidigare i år nej till ett förslag enligt vilket Finansinspektionen utifrån befintligt mandat skulle meddela föreskrifter om amorteringskrav. Finansinspektionen (FI) vill att nya bolånetagare ska tvingas amortera på sina lån ner till 50 procent av bostadens värde och hävdade att de har rätt att införa åtgärderna med stöd av den så kallade sundhetsregeln om bank- och finansieringsrörelse. Kammarrätten tyckte att FI gått för långt i sin tolkning av regeln och ifrågasatte om myndigheten har stöd i lagstiftningen för att införa regler om amorteringskrav.

Fler väntas lämna remissvar

Kammarrätten i Jönköping är en av fyra domstolar som ska avge remissvar när det gäller amorteringskraven. De övriga är Göteborgs tingsrätt, kammarrätten i Stockholm och förvaltningsrätten i Stockholm. Om det betyder att yttrandet från kammarrätten får samma tyngd som när det första försöket med amorteringskrav stoppades vet inte kammarrättspresident Stefan Holgersson.

– Det vet jag inte, men jag tycker att man ska ha respekt för grundlagsaspekten i det hela, säger han till TT.

Brett politiskt stöd

Det finns ett brett politiskt stöd för amorteringskravet och regeringen hade hoppats på att de nya reglerna skulle börja gälla redan nästa vår. Finansmarknads- och konsumentminister, Per Bolund, skriver i ett mejl till SVT Nyheter att remisstiden fortfarande inte har gått ut och man avvaktar ytterligare remissynpunkter.

”Vi kommer att hantera detta på samma sätt som är brukligt när vi tar fram ny lagstiftning i Sverige där även lagrådet ingår som instans. Som framgår av promemorian om amorteringskrav har vi laglig grund för förslaget men kommer självklart att ta del av alla remissinstansers åsikter”, skriver han.

Fakta: Amorteringskraven

Amorteringskraven, som alltså skulle ha införts den 1 augusti enligt FI:s plan, innebar att alla nya bolån med en belåningsgrad på över 70 procent skulle amorteras ned med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. När lånegraden sjunkit under 70 procent skulle lånen amorteras ned med minst 1 procent per år, till 50 procents belåningsgrad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.