Ännu inga studielån för körkort

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna att ungdomar under 24 år som gått ut gymnasiet skulle ges möjlighet att ta studielån för att ta körkort.

Men två år senare har inget hänt och regeringen vill heller inte ge något besked om löftet någonsin kommer att uppfyllas.

– Ärendet bereds i regeringskansliet och vi har inget mer att säga, säger gymnasieminister Aida Hadzialics pressekreterare till SVT.

Ministern själv avböjer en intervju.

Viktig satsning för jobben

Löftet utfärdades när Stefan Löfven hölls sitt sommartal i augusti 2014. Socialdemokraterna beskrev möjligheterna att kunna låna till ett körkort som en viktig satsning för jobben.

De hänvisade till en undersökning gjord av arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv som visade att det är nödvändigt att ha körkort i sex av tio branscher där många ungdomar jobbar.

Samtidigt är det dyrt och allt färre unga har körkort. I dag är det runt 60 procent av ungdomar mellan 18 och 24 år som har körkort. För 25 år sedan var det runt 75 procent som hade det.

– Körkort ska inte vara en klassfråga. Därför kommer vi att göra det möjligt för dig som klarat gymnasiet att låna från CSN för att ta körkort.

Det är mitt budskap till alla unga i Sverige: Vi behöver er kraft! Vi behöver er i arbete för att Sverige ska hålla ihop!, var Stefan Löfvens besked i talet.

”Ärendet bereds”

Löftet fanns också med i partiets valmanifest, men sedan dess har det blivit tyst. När gymnasieminister Aida Hadzialic tidigare har fått frågor om vad som hänt har hon svarat att ”ärendet bereds”.

Nu vill hon inte ställa upp på en intervju och låter i stället sin pressekreterare hälsa samma sak: ”ärendet bereds i regeringskansliet”.

Om det hela handlar om motsättningar inom regeringen eller att det dykt upp ny information som fått Socialdemokraterna på andra tankar får vi inget svar på.

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, har drivit frågan och vill att regeringen agerar.

– Jag förstår om det finns de som tvekar om det här är bra ut klimatsynpunkt, men vi kan inte rädda klimatet genom att låta min ungdomsgeneration gå arbetslös, säger Philip Botström, ordförande i SSU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.