Ännu inget avtal för SAS-piloter

Publicerad

Avtalet för SAS piloter förlängs nu med en vecka i taget – så länge parterna inte kunnat enas. Säsongsbemanning är en av knäckfrågorna.

Avtalet för piloterna i flygbolaget SAS går ut på tisdagen, men än finns inga tecken på en stundande konflikt.

– Avtalet går formellt sett ut i dag, men det har prolongerats, förlängts, medan förhandlingar pågår, säger Tommy Larsson, förhandlingschef på Svensk pilotförening.

Som längst till 1 juni

Förlängningen rullar på en vecka i taget så länge inte någon av parterna säger upp avtalet, men som längst till den 1 juni.

– Det ger parterna utrymme att få lite ytterligare förhandlingsro för att hitta en lösning, säger Tommy Larsson.

Vill ”förenkla” avtalet

SAS har tidigare pekat ut två områden som huvudfokus i förhandlingarna. Dels vill man ”förenkla” det nuvarande rätt omfattande och detaljerade avtalet. SAS-ledningen vill också ha större flexibilitet i pilotbemanningen. I dagsläget är den anpassad för sommarsäsongen, då bolaget har flest passagerare. Det skapar kostnader på vintern, när efterfrågan inte är lika hög.

Facket: Vill inte uttala sig

Men pilotfacket vill inte uttala sig om var man står i de frågorna, eller när förhandlingarna kan gå i mål.

–Jag kan inte säga något mer i nuläget. Förhandlingarna får ha sin gång så får vi se var det bär vägen, säger Tommy Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.