Anorexi ärftlig visar tvillingstudie

Uppdaterad
Publicerad

Sjukdomen anorexi, självsvält, är till viss del ärftlig och har en koppling till ångest och oro tidigare i livet, visar en stor studie av svenska tvillingpar.

-Det är viktigt att få veta att gener- na bidrar till sårbarheten för att utveckla sjukdomen, säger professor Nancy Pedersen, Karolinska insti- tutet, till TT. Det är första gången sambandet slagits fast i en studie.

Över 31.000 tvillingar, födda mellan 1935 och 1958, deltog. Forskarna upp- skattar att anorexi till 56 procent är ärftlig, övriga beror på miljön.

Samarbetade med forskare i USA

Tillsammans med forskare från amerikanska University of North Carolina har Pedersen studerat 31 406 tvillingar födda mellan 1935 och 1958 i det svenska Tvillingregistret. Registret, som förvaltas av Karolinska Institutet, är världens största.

Tvillingarna i registret svarade 1972 och 1973 på ett frågeformulär om sin hälsa och livssituation. De personer som deltog i den aktuella

studien följdes upp genom vidare studier mellan 1998 och 2002.

Vanligare efter 1945

2002 var förekomsten av anorexi 1,2 procent hos kvinnorna och 0.29 procent hos männen. Sjukdomen visade sig vara vanligare hos dem som var födda efter 1945.

Forskarna undersökte också en rad möjliga riskfaktorer för anorexi som magproblem, överdriven träning, stress, låg självkänsla och neuroser.

Samband med depressioner

Den enda som faktiskt verkade ha ett samband med anorexi var neuroser

som ångest eller depression tidigare i livet.

-Det finns en viss koppling till emotionell instabilitet. Det är ett

viktigt fynd för att förstå sjukdomen ytterligare och för att kunna

hjälpa de drabbade med bra terapier, säger Pedersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.