”Det tog två år hos en psykiatriker för att komma något så när tillbaka efter händelsen”, berättar en långtidsjukskriven tidigare kyrkoherde i 60-årsåldern. Foto: TT / Montage SVT

Anställda inom Svenska kyrkan vittnar om mobbning: ”Det är en tystnadskultur”

Uppdaterad
Publicerad

Det har tidigare rapporterats om arbetsmiljön inom Svenska kyrkan. När SVT Nyheter nu granskat vuxenmobbning på svenska arbetsplatser har präster eller andra församlingsanställda hört av sig med berättelser om mobbning och kränkningar.

– Man tror inte att man orkar med en enda dag till, säger Åsa.

Men Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation känner inte helt igen sig i kritiken.

SVT Nyheter har de senaste veckorna fått in många historier från personer runt om i landet som på olika sätt har trakasserats eller mobbats på sina nuvarande eller tidigare arbetsplatser. Känt sig ensamma och maktlösa.

Bland de som har hört av sig återfinns några med erfarenhet av mobbning inom Svenska kyrkan, som berättar om hur de särbehandlats, blivit utfrysta och misstänkliggjorda i tjänsten.

Morgans mission – vuxenmobbning

– Jag lider fortfarande av konsekvenser från det som hände då, berättar Åsa.

”Jag blev utkastad och utköpt”

Hon jobbade som kyrkomusiker i Västsverige i 18 år innan hon för nio år sedan slutade efter en uppgörelse mellan arbetsgivaren och facket.

– De gjorde ingenting åt problemet. I stället blev jag utkastad och utköpt med 32 månadslöner. Väldigt länge jobbade jag inte alls.

Svenska kyrkan använde 2014 115 miljoner till att köpa ut medarbetare. När DN 2014 granskade Svenska kyrkan hörde flera anställda av sig till tidningen och bekräftade bilden av att kyrkan använder sig av avgångsvederlag som ett sätt att slippa handskas med problem.

LISTA: Så vet du om konflikten på jobbet är mobbning

Men Anna von Malmborg, samordnare för arbetsmiljöfrågor på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, menar att de så kallade utköpen inte alltid behöver vara negativa.

– Ibland kan man gemensamt ha beslutat om avgångsvederlag i samband med att förändringar genomförts. Det kan också handla om en sjukskriven person som av olika skäl inte klarar av att jobba vidare på arbetsplatsen. Men givetvis finns det också fall där en konflikt har uppstått och det inte går att komma vidare på annat sätt.

”Fortfarande en sorg”

En annan som hört av sig till SVT Nyheter är 61-årige Mats, en förre detta kyrkoherde i en församling i södra Sverige.

– Av oklar anledning började kyrkorådet fatta agg mot mig i den församlingen där jag tjänstgjorde. Det hela fortsatte och jag sökte då stöd hos biskop och stiftsledning men utan resultat, berättar han.

I 45-årsåldern, efter totalt sju år på tjänsten och en längre tid utan några arbetsuppgifter, sjukskrev Mats sig. Han fick sedan sin sjukdom klassad som en arbetsskada i länsrätten. Ett godkännande han till en början gladdes åt och trodde skulle göra saken bättre.

– Men det gjorde det inte. I stället vände de sig emot mig. Jag ville inte ha pengar utan en ursäkt, men det fick jag inte. Det här med arbetsskada av mobbning är ingenting man ser lätt på från kyrkans sida.

LÄS MER: Vuxna som mobbas blir utan stöd: ”Ett hål i lagstiftningen”

Sedan 2003 är han långtidssjukskriven och ”fast i limbo”, som han själv beskriver det. I dag lever han på sjukbidrag under små omständigheter.

– Det tog två år hos en psykiatriker för att komma något så när tillbaka efter händelsen och jag är fortfarande inte helt tillbaka. Jag tog det här väldigt hårt. Det är en sorg jag känner fortfarande.

Kyrkans arbetsgivarorganisation ifrågasätter bilden

Åsa är sedan ett och ett halvt år åter tillbaka som kyrkomusiker Svenska kyrkan, i en annan församling inom samma pastorat.

Men mobbningen har flyttat med och hon upplever fortfarande kränkningar och administrativ särbehandling.

– Naturligtvis är det fruktansvärt. Man tror inte att man orkar med en enda dag till, säger hon och fortsätter:

– Det är inte bara jag som är drabbad. Jag har pratat med många kolleger som kan berätta om mycket svår mobbning och kränkningar från chefer och arbetsledning. Det är en enorm tystnadskultur. Man lägger locket på och försöker låtsas som ingenting.

Att det skulle finnas en generell tystnadskultur håller Anna von Malmborg inte med om.

– Mobbning sker i kyrkan, precis som på alla andra arbetsplatser, och det är självklart fruktansvärt att vara med om och är inget som är acceptabelt. Men att det skulle vara ett utbrett problem med mobbning inom Svenska kyrkan är inget jag känner igen.

– Det finns de som har negativa upplevelser men det pågår hela tiden ett arbete för att förbättra arbetsmiljön och skapa en kultur och struktur där ingen mår dåligt.

Både Åsa och Mats heter egentligen någonting annat.

Andra avsnittet av Morgans mission, om Svenska kyrkan i Klippan, kan du se i SVT1 eller SVTplay den 23 mars klockan 21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morgans mission – vuxenmobbning

Mer i ämnet