Foto: TT

Antalet HVB-hem slår rekord

Uppdaterad
Publicerad

Ökningen av antalet HVB-hem är betydligt större än vad tidigare beräknat. Sedan årskiftet har 50 nya hem öppnat – varje vecka.

Statistiken kommer från IVO, Inspektionen för vård och omsorg. De har hand om tillsynen över HVB-hemmen – hem för vård och boende – där bland annat ensamkommande flyktingbarn ska erbjudas stöd, behandling och omvårdnad. Antalet boenden på vart och ett av dem varierar från en handfull till några tiotal, rapporterar Ekot.

Snabb takt

Under 2015 tillkom drygt 500 nya hem, men sedan årsskiftet har ytterligare 200 tillkommit. I snitt 50 nya HVB-hem i veckan.

Det är väldigt mycket. Vi ska granska alla boenden, och det kan hända vi behöver komma tillbaka till vissa platser både två och tre gånger, säger Birgitta Hagström, avdelningschef på IVO.

Totalt finns runt 2.000 HVB-hem i landet. Dessutom kommer nu under året att öppna ytterligare en typ av stödboenden, som ska vara enklare och därmed kosta mindre. Staten ersätter i dag kommunerna med 1.900 kronor för varje dygn och plats på HVB-hem. Men även de här nya, enklare hemmen ska ha tillsyn i strävan att säkra tryggheten för de boende.

Privata ansökningar

Det är oklart hur många hem med den här enklare stödboendeformen det blir under året, men enligt IVO kommer det dagligen in ansökningar från privata aktörer. Och behovet är stort även efter denna mindre personalkrävande boendemiljön.

– Barn och ungdomar som har bott på HVB, som har behövt vård och behandling, kommer att flytta ut i stödboenden när man är på väg att kunna börja stå på egna ben, säger Birgitta Hagström.

Inspektioner

Samtidigt som rapporterna varit många om oro på hemmen, minskar kraven på antalet inspektioner från två per år till en. Och trots att antalet hem nu alltså ökar snabbt har IVO ambitionen att göra upprepade besök på många av dem. Det handlar om att prioritera.

– Vid de anmälda inspektionerna där vi bedömer det är låg kvalité och det finns risker, där kommer vi att genomföra fler inspektioner, säger inspektören Stefan Roman till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.