Anthony har just fyllt 16 år, och älskar fotboll. Men han lyckas nästan aldrig gå till träningen längre, berättar hans mamma Sofie Levin.
– Han har så mycket tvångstankar, så mycket tvångsbeteenden att han inte kommer ur huset och inte lyckas komma iväg.
Det kan vara ett upprepande, han kan ställa samma fråga i timmar och kan du inte svara rätt, då blir det ett utbrott, eller om du inte svarar tillräckligt fort, säger pappa Håkan Levin.
Anthony har autism och en medfödd hjärnskada som gör världen svår att förstå sig på för honom. Han är fortfarande väldigt bunden till sin mamma.
– Han är som en treåring, klänger på mig och klamrar sig fast vid mig, säger Sofie Levin.
Inrutade mönster
Familjens vardag är styrd och inrutad av Anthonys behov. Dagen börjar med att Sofie klär på Anthony, och hjälper honom att duscha och borsta tänderna. Ofta är hela familjen väldigt trött, eftersom Anthony har svårt att sova och vaknar och skriker av ångest på nätterna.
Vid frukost klarar 11-årige lillebror sig själv, men Anthony behöver hjälp med att skära upp maten och knyta skosnören, innan det är dags att ta färdtjänst till Anthonys särskoleklass.
Väl i skolan rymmer han ofta, eller gömmer sig, och skolan måste ringa föräldrarna.
Går allt bra, är Anthony hemma igen ungefär vid tvåtiden.
– Han orkar inte med fritids, han har så svårt att kommunicera och koncentrera sig, säger Sofie Levin.
Mindre hjälp från kommunen
Kommunen har tidigare givit familjen avlösare 40 timmar i månaden och ledsagning till Anthony i 60 timmar i månaden så att han kan gå ut utan mamma eller pappa. Men för ett halvår sedan drog Vallentuna kommun ner det till 25 timmars ledsagning i månaden, vilket också ledde till större omsättning på personalen som skickades dit.
En personal som skickades till Anthony var helt ovan vid autism och hade aldrig arbetat med sådana ungdomar, berättar föräldrarna.
– De ringde mig när polisen var här och vi fick åka in till sjukhus med Anthony. Han hade blivit våldsam och ledsagaren hade brottat ner honom och lagt sig på honom. Vi har polisanmält det, för så får det inte gå till, säger Sofie.
– Det var inte den killens fel, han var outbildad, säger pappa Håkan Levin.
Spelade in mötet
Vallentuna kommun vill inte ge Anthony assistans enligt LSS, eller fler ledsagartimmar, enligt beslutet för att det inte finns ett sådant behov. Socialsekreteraren hänvisar också till att familjen tackat nej till korttidsboende för Anthony.
– Men vi vill gärna ha korttidsboende, det är bara det att vi måste trappa upp det långsamt. Just nu har skolan precis börjat fungera och jag vill inte lasta på honom mer, säger Sofie Levin.
Till slut blev familjen så desperat att de spelade in samtalen med socialsekreterarna när de gång på gång sökte hjälp. I samtal som SVT fått lyssna på säger de att de kan komma att tvångsomhänderta Anthony om han blir våldsam:
“Ponera nu, worst case scenario, att ingenting funkar, ingenting håller, han börjar få massa utbrott igen, och det trillar in anmälningar. Då kommer vi att försöka omhänderta honom, enligt LVU om inte ni går med på det, så att han är trygg.”
“Då tänker vi boende, permanent boende.”
– Det känns som ett hot, tycker vi. Ett förtäckt hot, en moment 22-situation. Hur ska vi lösa den här situationen, när vi inte alls får den hjälp vi behöver?, säger pappa Håkan Levin.
Anthony vill inte
Anthony själv är livrädd för att bli placerad, han har redan ett LVU-omhändertagande bakom sig, när han var yngre och inte klarade av att komma iväg till skolan under en period.
– Nej, jag vill inte LVU, nej jag vill inte det, säger han när SVT frågar.
Ställföreträdande socialchef på Vallentuna kommun är David Gyllenstråle. Han vill inte kommentera Anthonys fall, eftersom Anthony är minderårig. Men han menar att socialtjänsten alltid strävar efter att barn ska kunna ha en trygg uppväxt i sin hemmiljö.
– Jag kan inte svara gällande det här fallet, men jag har svårt att tro att man skulle sätta in ett barn på ett hem, säger han.
Varför har du svårt att tro det?
– Det är oftast i barnets bästa att få hjälp i hemmet och ha familjen nära runt omkring.
Hur tycker ni att barn med LSS ska bemötas, är det bra att sätta barn på boenden?
– Om det är en bra familj så är det i alla fall bättre att de bor kvar hemma.
Kan du förstå att familjer ändå upplever det som ett tvång när det enda som erbjuds är ett hem?
– Om det är en familj som är lämplig att ta hand om sitt barn med stödinsatser, men inte får det utan om alternativ är att barnet bor på ett hem, ja då kan jag förstå det perspektivet. I det här fallet får jag se till att det inte är så här det gått till.
Kan omhänderta lillebror
Kommunen vill också se att föräldrarna klarar av att skydda Anthonys 11-årige lillebror från att uppleva våld i hemmet. I flera samtal och mejl tar de upp att det är deras skyldighet som föräldrar.
Anthony har aldrig varit våldsam mot sin lillebror, men ändå säger kommunen att det kan bli aktuellt med ett omhändertagande av lillebror. Det framgår av bandinspelningar och mejl som SVT har läst och lyssnat på.
– Det känns som ett förtäckt hot, det bygger på att jag ska klara av Anthony, men om de tar barnen då sitter vi här, två fullt fungerande föräldrar utan missbruk eller någonting, utan våra barn. Det kan inte vara rätt, säger Sofie Levin.
Vallentuna kommuns ställföreträdande socialchef David Gyllenstråle säger att familjen kan skicka in ett klagomål om de tycker att myndigheten hanterat detta fel.