Foto: SVT

Appen som ger koll på utsläppen

Uppdaterad
Publicerad

Det går att minska de egna utsläppen genom att få bättre koll på sitt klimatavtryck. En app i mobilen har hjälpt en grupp försökspersoner i Uppsala att pressa utsläppen.

Niklas Lundkvist och Emilie Henningsen bor tillsammans i hyresrätt i Frodeparken i Uppsala. De har med ett trettiotal grannar fått testa en mobilapp som automatiskt räknar ut hur stora koldioxidutsläpp det blir av boende, transporter och mat. Appen Klimaträtt är ihopkopplad med ICA bankkortet och andra företag. Försökspersonerna får inte koldioxidsiffror på alla inköp, men de ser resor, bilpoolen, restauranger och mat dom handlar i den närmaste affären.

– Tanken är att den enskilde individen ska förstå varifrån ens koldioxidavtryck kommer. Vad är den stora effekten? Är det att jag kör bil, är det att jag flyger eller är det vad jag äter? Det gör att man kan jämföra och göra medvetna val för att kunna minska utsläppen, säger Fredrik Hedenus, som forskar om matens klimatpåverkan på Chalmers och som har gjort koldioxidberäkningarna i projektet.

#vårtklimat

Appen gav koll på avtrycket

Man har uppskattat hur stora utsläpp försökspersonerna hade innan de flyttade in i det nybyggda, klimatsnåla och centralt belägna huset med solceller, och kan nu jämföra. Totalt har koldioxioxidutsläppen pressats med en tredjedel för de 12 personer som hade jämförbara siffror. Minskade transporter tack vare att de flyttat mer centralt, och att de flyttat in i ett hus med fjärrvärme har vägt tungt. Men klimatskola, och appen som ger utsläppsdata, har också påverkat enligt Anna Rehnberg på Uppsalahem.

– Appen som vi har byggt visar att det går att mäta och följa upp avtrycket av ens konsumtion på ett ganska enkelt och pedagogiskt sätt, säger hon.

Vegoval syns inte i appen

Maten varit svår att mäta på grund av att försöktpersonerna bara fått detaljerad utsläppsdata om de handlar i just den närmaste ICA-butiken. Handlar de i en annan butik, eller betalar på något annat sätt än med ICA bankkortet redovisas inte utsläppen. Det syns inte heller om man väljer vegetariskt på restaurangen. Men det kan finnas en utsläppsminskning som inte fångats upp i appen.

– De har gjort förändringar. De har ätit mindre nötkött, mer vegetariskt och ekologiskt. Men de har handlat även i andra affärer än den som är knuten till projektet, så vi har inte kunnat följa det fullt ut i appen, säger Fredrik Hedenus.

Vill halvera sina utsläpp

Emelie Henningsen tågpendlar, äter vegetariskt och har ett mål att mer än halvera utsläppen till 2 ton per år, vilket är mycket lägre än det svenska genomsnittet på cirka 5, 5 ton per person. Emelie kollar av utsläppen nästan varje dag, och varje vecka ser hon hur många ton koldioxid hon har släppt ut.

– Det finns absolut ett klimatsamvete, men jag tycker att det positiva överväger. Man känner att man gör något bra, säger Emelie Henningsen.

Niklas och Emelie tävlar lite med varandra om att sänka utsläppen mest.

– Det gör vi, men det är en förlorad match för mig. Jag äter ganska mycket ute på restaurang och det syns i appen, säger Niklas.

Planerar matinköpen

Niklas jobbar nu hemma ytterligare en dag i veckan, istället för att busspendla till Västerås. Det har sänkt hans utsläpp något.

– Det syns i appen tycker jag. Men det jag tycker man har känt mest är att man blivit mer eftertänksam med vad man konsumerar, både när det gäller mat och övrig konsumtion, säger Niklas Lundkvist.

– Vi har kanske inte ändrat vad vi köper för mat, men vi försöker planera lite mer så vi slänger mindre mat. Ibland så lyckas det, ibland inte. Men vi försöker, säger Emelie Henningsen.

Projektet Klimaträtt

Projektet Klimaträtt har drivits av Uppsalahem tillsammans med ICA, bilpoolsföretaget Sunfleet, Upplands lokaltrafik och andra företag. Chalmers har bidragit med utsläppsberäkningar.

32 personer deltog i starten. Ett tjugotal fullföljde. Utsläppen före inflytten i brf Frodeparken i Uppsala uppskattades och jämfördes med utsläppen efter projektet. Totalt minskade utsläppen från de 12 personer som hade jämförbara siffror med 32 procent. (Transporter 58%, boende 32%, mat oklart.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet