Foto: SVT & TT

Försvarsmakten: Liten risk för detonation

Uppdaterad
Publicerad

En undervattensfarkost som är apterad med en sprängladdning har hittats vid den ryska gasledningen Nord Stream utanför Öland.

Enligt Försvarsmakten är farkosten i nuvarande skick inte farlig.

– Vi bedömmer att det är en mycket liten risk för detonation, säger Jesper Stolpe, vaktahavande befäl marintaktiska staben.

Sjöfartsverket har nutfärdat ett säkerhetsavstånd på tre nautiska mil, ca fem km, från platsen. Jesper Stolpe på Försvarsmakten beskriver objektet som en fjärrstyrd undervattensfarkost som används vid röjning av minor från till exempel första och andra världskriget.

– Nord Stream har gjort bedömningen att det är en engångs-ROV (remote operated vehicle). En sådan som man skickar ut, spränger en gammal mina med samtidigt som man spränger farkosten. En sprängladdning sitter inne i farkosten.

Sannolikt inte svensk

Enligt Jesper Stolpe har man i nuläget inte kunnat bekräfta om farkosten är svensk, men han bedömmer det som ytterst troligt att den inte är det.

– Vi kan med största sannolikhet säga att den inte är svensk. Vi har rutiner att omedelbart rapportera om vi tappar bort någonting som innehåller sprängämnen, och vi upprätthåller en databas över alla hittade och borttappade ammunitonseffekter som vi känner till.

Inte försvarets ansvar

Eftersom undervattensfarkosten ligger utanför Sveriges territorialvatten så har försvaret har inget formellt ansvar att ta hand om den. Men man kommer att bereda frågan vidare på måndag.

– Däremot är det inte uteslutet att Försvarmakten kan finnas till hands för en eventuell bärgning, säger Jesper Stolpe.

Kan det vara ett terroristförsök?

– Det vill vi inte spekulera i, det finns inga indikationer på det.

Hanteras av utbildad personal

Om farkosten ligger kvar där den gör och hanteras av utbildad personal ska det inte finnas någon anledning att vara orolig, enligt Jesper Stople.

–  Med sprängmedel finnas det alltid risk att det kan ske någonting om det hanteras på ett ej avsett sätt. Så länge ingen rör på den finns det ingen fara.

Flera operationer årligen

Enligt Stople finns fortfarande ett stort antal minor i Östersjön.  De flesta mariner runt Östersjökusten genomför årligen ett flertal minröjningsopreationer i syfte att begränsa och kartlägga de här minorna.

– Då händer det tyvärr ibland att utrusntingen går förlorad, och den utrustningen kan också driva iväg med havströmmar eller av en fisketrål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.