Foto: TT

Arbetsförmedlingen brast i hemtjänsthärvan

Uppdaterad
Publicerad

Brister i hanteringen hos Arbetsförmedlingen gjorde att nystartsbidrag betalades ut felaktigt i den stora hemtjänsthärvan i Södertälje.Nu har rättegången som kommer att bli Sveriges längsta och dyraste börjat.

I hemtjänsthärvan i Södertälje misstänks ett företag ha fått miljontals kronor för hemtjänst som äldre inte hade behov av och som inte utförts. Kommunen kräver tillbaka över 5 miljoner kronor, men misstankarna gäller också bedrägerier med nystartsbidrag för 1, 5 miljoner kronor. I den enorma förundersökningen på 27.000 sidor framgår tydligt att Arbetsförmedlingen brustit i sin hantering och i ett antal fall beviljat bidragen felaktigt.

– Vi har väl kanske varit lite väl godtrogna i många stycken där vi trott på vad individen sagt till oss och vi måste ju mycket tydligare kontrollera att saker stämmer,  säger Monica Ståhl, marknadsområdeschef Arbetsförmedlingen

Felaktiga underlag godkändes

Ärendet har utretts internt på myndighetens huvudkontor som konstaterar att ”handläggningen har lett till att några personer felaktigt har bedömts vara kvalificerad för nystartsjobb”. Trots att det i flera fall har betalats ut upp till 300.000 kronor i bidrag per person har Arbetsförmedlingen i Södertälje bland annat godkänt underlag där personer inte fyllt i period för arbetslöshet. Man har haft information om att en person arbetat med annat utan att utreda detta och godkänt intyg om försörjningsstöd som intyg för arbetslöshet.

– I den här ivern att den arbetssökande ska få ett arbete så vill man så väl och så finns det en arbetsgivare som ligger på. Då finns det kanske en möjlighet att man snabbar på handläggningen när man istället borde ta ett steg tillbaka och undersöka saker och ting lite noggrannare, säger Monica Ståhl, marknadsområdeschef Arbetsförmedlingen

Bättre kontroller tidigare

32 personer har åtalats i ärendet och när rättegången nu startar kommer det med 142 planerade förhandlingsdagar att bli Sveriges längsta och dyraste rättegång. Lagmannen i Södertälje tingsrätt, Katarina Wingqvist Ekholm, uppskattar att kostnaden bara i tingsrätten kan bli uppåt en kvarts miljard kronor.  Vid den sektion som utrett det här ärendet och flera andra stora bedrägerier mot Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommuner ser polisen ett behov av att det görs bättre kontroller tidigt.

– Det är avgörande, det blir svårt i längden för polis och åklagare att sätta till den här mängden resurser i sådana här ärenden. Det optimala vore ju att det blir korrekt från början vid det första tillfället när beslutet tas säger Johan Thornberg, chef för polisens Aktionsgrupp Stockholm.

20-tal polisanmälningar

Arbetsförmedlingen i Södertälje har nu skärpt sina rutiner och bland annat begränsat hanteringen av nystartsbidrag till några handläggare. Men frågan är hur mycket fusk i hela landet som aldrig upptäcks? De senaste fem åren har 73 miljarder kronor betalats ut i anställningsstöd till privata företag. Ifjol gjorde Arbetsförmedlingen i hela landet ett 20-tal polisanmälningar kring misstänkta bedrägerier, totalsumman var bara cirka 5 miljoner kronor.

– Det är ju inte helt okomplicerat att veta var man ska börja leta, för man vill ju samtidigt inte misstänkliggöra företag och arbetssökande som inte gjort något fel. Jag tror att det är ett ställningstagande som hela myndigheten och kanske även regeringen till slut behöver fundera på, hur mycket man ska kontrollera sådant som redan går ut, säger Monica Ståhl, marknadsområdeschef Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.