Jeanette Boman ville anställa asylsökande, men stötte på flera svårigheter. Foto: TT/SVT

Arbetsgivarna: ”Krångligt att anställa”

Uppdaterad
Publicerad

Jeanette Bohman och Susanne Pettersson är två arbetsgivare som båda vill anställa asylsökande – men endast en av dem har lyckats. Oklarheter kring regelverket och svårigheter att betala ut lönen menar de står i vägen för anställning.

I tretton år har Jeanette Bohman, som driver en gästgivargård i Skivarp, anställt ungdomar under sommarsäsongen. Men när hon ville anställa unga asylsökande gick hon bet.  

– Jag är inte förvånad över att det är krångligt, men jag känner en viss hopplöshet, säger hon.

#flykt

I vintras fick det lilla samhället Skivarp ett boende för ensamkommande barn vilket väckte starka reaktioner hos invånarna – och reaktionerna väckte i sin tur Jeanettes engagemang. 

– Jag upplevde att det blev mycket hat och främlingsfientlighet, jag ville istället jobba för ungdomarnas integration, säger hon.

”Det känns inte bra alls”

Hon bestämde sig för att anställa en eller två av de ensamkommande ungdomarna till sommaren och det var där svårigheterna började, berättar Jeanette.

Läs mer: Extremt få av de asylsökande fick jobb förra året

För det första fick hon olika besked från Migrationsverket om huruvida personer under 18 år får arbeta när de söker asyl, för det andra har ungdomarna ännu inte fått tillstånd att arbeta, och för det tredje får asylsökande inte öppna bankkonton innan de har personnummer.  

– Hur ska vi kunna betala ut lönen till dem? Det känns inte bra alls att betala ut det i kontanter, säger hon. 

Svårt att få besked

Susanne Petterson och hennes man Micke stötte på liknande problem när de ville anställa Zaher Barood på deras städfirma.  

– Det var svårt att få klara besked från Skatteverket i hur vi skulle gå till väga när en anställd inte har personnummer, säger hon.  

När de väl hade fått rätt information från Skatteverket stötte de på samma problem som Jeanette – Zaher fick inte öppna ett bankkonto. 

Läs mer: Zaher fick jobb – mot alla odds

Hittat en lösning – men inte optimalt

Susanne och Micke hittade en egen lösning på problemet med betalningen, de förvaltar Zahers lön på deras konton och hjälper honom att betala de räkningar som måste ske elektroniskt. Men det går inte att applicera på fler personer i företaget eftersom det kräver mycket jobb.

– Det är mycket jobb med att hålla reda på utbetalningar, vi måste hela tiden ha koll på vilka pengar som är hans och vilka som är våra, säger hon.  

– Dessutom känns det ju inte helt bra med tanke på hans integritet, han borde kunna vara lika självständig som alla andra. 

”Kräver systemändringar”  

Både Susanne Pettersson och Jeanette Bohman är överens om att politiker och myndigheter måste komma med lösningar. 

– Personnummer och ett konto ska väl inte kunna vara så svårt att lösa, säger Susanne Pettersson på städfirman. 

Jeanette Bohman, som driver gästgivargården, håller själv på att diskutera olika lösningar med lokala banker, men än så länge utan resultat. Hon tror att det måste till större systemändringar, som sänkt arbetsgivaravgift och regler som gör att asylsökande ska få tillstånd att arbeta från den första dagen de kommer hit.  

Sommaren kommer allt närmre och ungdomarna hon vill anställa har ännu inte beviljats undantag från kravet på arbetstillstånd från Migrationsverket. Men Jeanette Bohman är ändå hoppfull. 

– Jag tror att det ska gå att lösa. Det som ser ut att vara svårast att lösa är bankkontona, vi får se hur det går men jag ger inte upp i första taget. 

Guide till att arbeta som asylsökande: هذا ما تفعله لكي تحصل على عمل عندما تكون طالباً للجوء

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet